Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Roraima, teško osvojivi dragulj Venecuele

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Planina koja je do pre nešto više od 130 godina bila potpuno nepoznata sve je privlačnija zaljubljenicima u prirodu. Upoznajte misterioznu Roraimu.

Izvor: Foto: Profimedia

Nekad nepristupačna planina na granici s Brazilom danas privlači hiljade znatiželjnih turista koji žele da osvoje njen vrh - tepui ("kuća bogova"), odnosno stenoviti ravan vrh.

Povezane vesti

Povezane vesti

Roraima je danas deo Nacionalnog parka "Kanima", a njen tepui je najviši u njemu - iznosi čak 2.723 metra.

Prvi koji je zakoračio na Roraimin tepui je britanski istraživač ser Everard im Turn, koji je 1884. godine prošao kroz džunglu i preko stena - sve do vrha.

Danas je upravo put kojim je on prošao jedini način da se osvoji Roraimin tepui. Njemu se prilazi s venecuelanske strane planine. U selu Paraitepui turisti mogu da angažuju kao vodiča nekog od lokalnih stanovika koji odlično poznaju ovaj nepristupačni teren.

Do podnožja Roraime se od Paraitepuija stiže za dva dana, a potom je potreban još jedan dan da bi se stiglo do La Rampe, puta koji donekle podseća na stepenice i koji vodi do tepuija. Turisti uglavnom izražavaju želju da prespavaju na stenovitom vrhu, a potom se još dva dana vraćaju na početak puta.

Na planinskoj ravni raste veliki broj vrsta koja se ne mogu naći više nigde na svetu. To su, između ostalih: Heliamphora, Campanula, Rapatea itd. Od životinjskih vrsta, tu su žabe iz porodica Bufonidae i Oreophrynella quelchii.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Najnovije

Priroda

Nauka