Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

U Berlinu se otvara prvi supermarket "bez otpada"

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Verovali ili ne, jedan od najvećih problema velikih supermarketa je u tome što je 80 odsto proizvoda upakovano, zbog čega dolazi do gomilanja suvišne ambalaže.

Izvor: Foto: Original Unvertpackt

Da bi izašli na kraj sa tim, supermarket Original Unvertpackt u Nemačkoj na leto će postati prvi supermarket koji neće prodavati upakovane proizvode. Za kupovinu u ovom marketu potrebno je opremiti se cegerima, posudama i teglama. Neće biti beskrajnih redova polica sa namirnicama upakovanim u plastične folije.

Saznajte i: Nova vrsta stene sastavljena od plastike

Sara Volf i Milena Glimbovski su ovu ideju došle su nakon što su shvatile potrebnu za drastičnim promenama u svetu potrošača. Samo u Nemačkoj, oko 15 miliona tona ambalaže se baci godišnje. Investitiori i ljudi dobre volje prepoznali su potrebu za jednom ovakvom eko potrošnjom, tako da su za samo tri dana Sara i Milena skupile sav potreban novac za realizaciju.

Otkrijte i: Nova plastika nestaje za samo tri sata

Hrana i otpad od ambalaže doprinose povećanju deponija i efekata staklene bašte, tako da bi ovakva budućnost bez otpada značila ujedno i veliko smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Pročitajte i: U Japanu će uskoro biti završena najveća plutajuća solarna elektrana

Najnovije

Priroda

Nauka