Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Salvador: Sećanje na pretke još uvek živi

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Između deset i četrdeset hiljada ljudi izgubilo je život u pobuni protiv vlasti 1932. godine, a narod ove zemlje ne zaboravlja žrtve.

Izvor: Foto: REUTERS/Jose Cabezas

U Salvadoru je došlo do opšteg nezadovoljstva naroda kada je cena kafe smanjena. U zemlji koju su tada mnogi znali kao "Republiku kafe", usledio je rast stope nezaposlenosti, a samim tim raslo je nezadovoljstvo lokalnog stanovništva.

Pogledajte i: Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Čak i oni koji su bili zaposleni, nisu bili srećni situacijom u kojoj su se našli: minimalna plata bila je niska. Uz to, studenti su bili u nepovoljnom položaju, zavladalo je mišljenje da su rezultati predsedničkih izbora bili unapred isplanirani.

Sve to dovelo je masovnih demonstracija i snažnoj pobuni protiv vlasti i, naročito, predsednika Maksimilijana Ernandeza Martineza.

Vlast je na demonstracije odgovorila brutalnim merama - usmrćeno je između deset i četrdeset hiljada stanovnika zapadnog dela zemlje, a agresija je naročito bila usmerena prema urođenicima.

Pogledajte i: Slučaj izgubljenog pretka

Svake godine, narod Salvadora organizuje ceremonije u čast svojim stradalima precima. Tako je bilo i ove godine, kada su salvadorski urođenici odali počast ljudima koji su surovo lišeni života u prvoj polovini XX veka.

Tagovi

Najnovije

Priroda

Nauka