Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnovije mape Saturnovih prirodnih satelita

U deceniji koju je svemirska letelica Kasini provela orbitirajući oko Sunca, uspeli smo da dobijemo poprilično neverovatne slike.

 Izvor: Foto: Profimedia

Među najboljima spadaju jasne šestougaone oluje na severnom polu Saturna, kao i odsjaj Sunca na Titanovim morima. Najnovija kolekcija detaljnih mapa u boji šest Saturnovih ledenih pratilaca, bez Titana, upotpuniće već pozamašan Kasinijev portfolio. Slike su načinjene u toku Kasinijeve misije, a Pol Šenk s Lunarnog i planetarnog instituta u Teksasu ih je obradio.

Pogledajte i: Deset godina na Saturnu

Neke od slika koje je Kasini načinio koriste boje koje postoje van uobičajenog ljudskog vida. Korišćenjem talasnih dužina blizu infracrvenim i ultravioletnim otkrivene su strukture koje drugačije ne bi bile vidljive. Razlika u boji koja se može videti u našem vizuelnom spektru identifikuje nabojne čestice, gas i prašinu koje se uzdižu sa planete. Razlika u boji postoji usled razlike u gustini tih prikaza.

Pročitajte i: Super-loptasti bot na putu ka Titanu

Iako su ove mape jedinstvene, i dalje nisu potpuno završene. Područje koje okružuje severni pol Encelada i nekoliko područja na Japetu zahteva dodatno fotografisanje, koje će Kasini izvesti 2015. godine.

Detaljne topografske mape satelita biće važne za buduća istraživanja. Znajući gde postoje orijentiri na ovim satelitima, naučnici će lakše proučavati ključne karakteristike, a moći će i lakše da prate bilo kakve geološke promene koje se događaju na površini. Buduće misije koje će možda uključivati lendere će biti uspešnije ukoliko se mesta za sletanje odrede unapred, a teren bolje razume. To znači značajnu uštedu vremena i novca.

Saznajte i: Saturn - Gospodar prstenova

Prvobitna misija Kasinija okonačana je 30. jula 2008. godine, ali je od tada dva puta produžavana. Očekuje se da će orbiter raditi sve dok ne ostane bez goriva 2017. godine. Na kraju svog veka, Kasini će biti usmeren u Saturnovu atmosferu. Zbog toga što su Titan i Encelad dva najbolja kandidata za mogući vanzemaljski život, naučnici ne žele da rizikuju da letelica slučajno kontaminira te lokacije.

Pogledajte i: Zemlja iz dalekog svemira

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka