Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je nastala Zastava zvezda i pruga?

Najpoznatija zastava na svetu koja pripada Sjedinjenim Američkim Državama nije delo samo jedne osobe, a njen postepeni nastanak je ono što je čini jednim od najinteresantnijih državnih simbola na svetu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Godine 1775. u prvobitnom obliku nazivala se "Zastavom Kembridža" ili "Velikom zastavom" Unije. Imala je 13 pruga i polje Britanske Unije u gornjem desnom delu zastave (kantonu). Dve godine kasnije odlučeno je da se britansko polje zameni plavim kantonom sa 13 zvezdica. Zakonom je utvrđen broj zvezdica, ali ne i njihov položaj, zbog čega nije poznat prvobitni raspored.

Saznajte i: Zašto SAD moraju da plate 554.000.000 dolara Navaho Indijancima?

Prema jednoj legendi, Betsi Ros iz Filadelfije sašila je prvu zastavu i predala je Džordžu Vašingtonu, ali je u njenom osmišljavanju najverovatnije imao neku ulogu i Frensis Hopkins, autor grba SAD. Posle proglašenja nezavisnosti, postojala je ideja da svaka od savezničkih država bude zastupljena po jednom zvezdicom i po jednom prugom, i da se njihov broj povećava kako se savezna država bude širila. Međutim, 1818. godine doneta je odluka da se povećava samo broj zvezdica, dok broj od 13 pruga ostaje nepromenjen.

Pročitajte i: Zašto je referendum poput onog u Škotskoj nemoguć u SAD?

Veksilologija je naučno proučavanje zastava. Naziv je oko 1957. godine uveo Vitni Smit iz SAD, trenutno najistaknutiji veksilolog na svetu. U početku je smatrana delom heraldike, nauke o grbovima. Osoba koja proučava zastave je veksilolog, a neko ko ih stvara je veksilograf.

Sadašnji izgled zastava je dobila 4. jula 1960. godine, kada je dodata nova 50. zvezdica, da predstavlja Havaje. Promene u izgledu zastave uvek se vrše na dan prvog 4. jula koji dolazi posle datuma pristupanja nove države SAD, i do sada je bilo 26 takvih promena, računajući od 1777. godine.

Pojedinačne zvezdice ne predstavljaju određenu saveznu državu, već njihov ukupni broj odgovara ukupnom broju saveznih država.

Način savijanja američke zastave

Foto: Wikimedia Commons

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka