Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krišom nastale fotografije gradova Severne Koreje

Keni Žu je u aprilu ove godine posetio Severnu Koreju i ovekovečio prizore koje je imao priliku da vidi pametnim "Gugl naočarima" ne bi li pokazao pozitivnu stranu ove zemlje i otkrio kako izgleda život u misterioznoj ...

  Izvor: Foto: Google+/KennyZhu

Kako Žu objašnjava, on je odmah po dolasku privukao pažnju uređajem koji je upotrebio da zabeleži svoje iskustvo.

Pogledajte i: Otkrivamo Severnu Koreju

"Već na prvi pogled su primetili da je to uređaj za fotografisanje. Ipak, bez interneta - pošto je on zabranjen za korišćenje privremenim, stranim posetiocima - naočare su samo video-kamera", rekao je Žu. "Doduše, bili su pomalo sumnjičavi zbog 'Gugl naočara', postavljali su mi neka pitanja o njima, pa sam im dozvolio da se poigraju njima,zbog čega su delovali polaskano i nisu me više ispitivali."

On je dodao da se jedan od predstavnika vlasti slučajno fotografisao dok je posmatrao naočare, ali Žu nije želeo da objavi i ovu fotografiju za slučaj da ova njegova mala avantura izazove loše posledice u Severnoj Koreji - bilo za njega samog ili za one koji su mu dopustili da nesmetano koristi ovaj uređaj.

Keni Žu je obišao Mjohjang-san, Pjongjang i Kaesong i fotografisao brojne trgove, prostrane platoe, naselja, metro... Fotografije se, naročito one koje prikazuju trgove, ne razlikuju previše od onih koje sve češće imamo priliku da vidimo u medijima, ali ipak imaju nešto ličniji ton budući da su nastale tokom Žuovih šetnji. On objašnjava da je ovom reportažom želeo da pokaže pozitivnu stranu Severne Koreje, koja je često opisivana negativno.

On je za Si-En-Enov servis iReport otkrio neke zanimljivosti iz svoje avanture: da se u Severnoj Koreji upotrebljavaju klima-uređaji napravljeni u Kini, ali je video i neke koje je proizveo "Samsung"; da je sreo više stranca nego što je očekivao - neazijske organizovane grupe turista, Egipćane kako opušteno šetaju sami; da je oko 60 odsto automobila koje je viđao na ulicama kineske proizvodnje, ali nije mali broj japanski i južnokorejskih vozila itd. Žu je otkrio i da ga je jedan turistički vodič pitao da li je Južna Koreja bolja od Severne, ali da je odbio da pogleda fotografije nastale u susednoj zemlji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka