Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrijte skrivene biblioteke Pariza

Od neverovatnih srednjovekovnih kula i njhove još lepše unutrašnjosti, pa sve do kolekcije knjiga o medicini zbog kojih će vam se naježiti koža, grad svetlosti je "domaćin" nekim od najimpozantnijih biblioteka.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Međutim, neke od tih biblioteka su skrivenije od ostalih, upravo zbog toga prestavljamo skrivene biblioteke koje Pariz ljubomorno čuva.

Bibliothèque Sainte-Geneviève

Napravljena iz pepela srednjovekovne Sainte-Geneviève opatije, fasada ove biblioteke nežno se presijava na sunčevoj svetlosti, dok samu spoljašnjost krase 810 imena velikih mislilaca i intelektualaca, ugraviranih u kamen. Ukoliko vam eksterijer nije oduzeo dah,  unutrašnjost ove biblioteke sigurno hoće. Ogromni prozori, gvozdeni stubovi i neverovatni detalji čine Labrouste Reading Room (dobila nazov po arhitekti) čini ovu biblioteku jednim od najlepših mesta za čitanje.

Sama biblioteka poseduje negde oko dva miliona knjiga, koje pokrivaju polja od filozofije, društvenih nauka, umetnosti, istorije i religije.

Bibliothèque médicale Henri Ey

Neverovatna spoljašnjost bolnice Sainte-Anne izdvaja se od svog tihog, pomalo depresivnog okruženja u 14. pariskom ogkrugu.  Ali dok se približavate masivnom luku i kamenom timpanonu, od jednom će vas iznenaditi skrivene bašte i cvetna područja koja su nežno sakrivena u dvorištu ove psihijatrijske ustanove. Svo to zelenilo i spokoj mora da su učinili mnogo dobrog pacijentima ove ustanove. Zapravo, Napeoleon III je transformisao ovu nekadašnju bolnicu u kliniku za mentalne bolesti, koja i danas nastavlja sa radom kao psihijatrijska bolnica i centar za istraživanje.

Upravo na ovoj lokaciji ćete naći jednu od najfascinatnijih javnih biblioteka posvećenih psihijatriji, psihoanalizi i neurologiji, a mnogo izdanja datira čak i od osnivanja bolnice 1867. godine.

Bibliothèque Henri Feulard

Ovo je bibiloteka ua one sa jakim stomakom. Na samoj periferiji Pariza nalazi se još jedna bibloteka koja je posvećena medicini, a ime je dobila po jednom od vodećih francuskih dermatologa sa početka 19. veka, što bi svakako trebalo da vas prirpemi na ono što se nalazi unutra.

Osnovana 1886. godine, Bibliothèque Henri Feulard, predstavlja centar za sve one koji žele više da saznaju o dermatologiji, venereologiji.

Bibliothèque de l’Arsenal

Prvobitno vojna ustanova iz 16. veka, Arsenal of Paris, je bio zauzet tokom Francuske revolucije i od 1797. godine dobio svoju mirniju svrhu. Blizu milion tomova i kolekcija od 14.000 retkih rukopisa "stanuje" ovde, sa posebnim osvrtom na francusku literaturu. Jedino što je ovoj biblioteci možda mana je činjenica da joj nedostaje širina koju bi jedna biblioteka trebalo da ima.

Upravo zbog toga u nekim trenucima možete da osetite kao da ste pre u nekom zatvoru nego u bibloteci.

Bibliothèque Forney

Šarmantni Hôtel de Sens sa svojim vitražnim prozorima je jedan jedan od tri preostala srednjevekovna privatna poseda u Parizu, a njegova spoljašnjost datira još od 1475. godine. Biblioteka unutar ovog predivnog zdanja osnovana je 1886. godine.

Ukoliko uđete u ovu biblioteku sigurno ćete naći skrovište od gradkse buke i vreve, ali ćete uspeti i da se izgubite u svetu umetnosti, dizajna, grafičke umetnosti, mode i štampe (pogotovo markica), koje ova biblioteka nudi.

Ukoliko budete "zarobljenik" u delu na vrhu kupola (koje podsećaju na tamnicu) vreme će vam proći u gledanju neverovatnih slika koje su tu izložene.

Bibliothèque historique de la Ville de Paris

Ovo zdanje nalazi se u jednom od najlepših i najšarmatnijih dvorišta ušuškanih između krivudavih ulica starog kvarta Mare. Hôtel d'Angoulême Lamoignon, koji datira još iz 16. veka, je zapravo ustanova koja je posvećena očuvanju pariskog načina života i kulture.

Ni jedna od knjiga iz ove biblioteke ne može da se nosi kući, ali zato ćete imati predivnu prostoriju koja je će vam ponovo vratiti ljubav prema čitanju knjiga.


Bibliothèque Václav Havel

Skoro otvorena biblioteka u Halle Pajol, napuštenoj železničkoj stanici izgrađenoj 1926. godine, ova nova ustanova se izdvaja od ostalih po svojoj kolekciji albuma, stripova, mangi, filmova i audio knjiga. Ovo je takođe prva biblioteka kojase izdvaja od ostalih i po tome što posetiocima dozvoljava da izabere između 200 video igara koje mogu da igraju na licu mesta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka