Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pikasovo slikanje svetlom

Superplodonosni umetnik Pablo Pikaso za svoja dela koristio je bilo koje i sve moguće medije. Njegov ukupni umetnički opus procenjen je na oko 50.000 posebnih dela, što je broj koji uključuje 1.885 slika, 1.228 skulptura, 2.880 ...

  Izvor: Foto: Mashable

1949. godine, šezdesetosmogodišnji Pikaso ugostio je u svom domu u Francuskoj, fotografa Đona Milija, Amerikanca albanskog porekla. Mili je predložio umetniku zanimljiv koncept. Pokazao je Pikasu fotografiju klizačice Kerol Lin, gde se vidi odsjaj sa vrhova njenih klizaljki. Koristeći podešavanja svetla i kamete, klizačica je uslikana tako da se vide tragovi njenih klizaljki u vidu svetlih linija u vazduhu.

Mili je dozvolio Pikasu da pregleda njegove fotografije. Pikaso je počeo da razmišlja da li bi mogao da iskoristi sličnu tehniku da stvori umetnička dela koja će nestati skoro istog trena kada su i nastala, crtajući čistom svetlošću u vazduhu? Umetnik je pristao da sprovede eksperiment ne duže od petnaest minuta.

Pikaso je bio toliko zapanjen rezultatima da je pristao na još pet sesija. Radovi nastali na ovim foto sesijama dostigli brojali su 30 dela. Na slikama su prikazani Pikasovi poznati motivi - bikovi, kentauri i njegov potpis.

Da bi zabeležio veoma kratkotrajnu umetnost, Mili je postavio kamere na 90 stepeni jedne od drugih, tako da se i prednji deo i onaj pored vide simultano. Pikaso je sebe osvetlio u činu stvaranja pomoću stroboskopa.

Fotografije su bile izložene 1950. godine u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku. Prikazale su kako Pikaso crta oblike, njemu nevidljive sve dok Mili ne razvije fotografije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka