Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Ulični teatar: Umetnost kao stil života

Autor Vuk Ilić
Autor Vuk Ilić

Žongleri, akrobate, iluzionisti, klovnovi, samo su deo onoga što mnogobrojna publika može da vidi na ulicama Beograda, Srbije, ali ko su ti ljudi koji se bave "uličnim teatrom"?

Izvor: Fotografija: Vojkan Dimitrijević

Samostalani umetnici “novog cirkusa” okupljeni u Inex Teatru kao trupa, zarađuju baveći se “uličnim teatrom” pod vedrim nebom, umetničkom animacijom publike na raznim događanjima i predstavama “novog cirkusa”, tako demonstrirajući svoje veštine stečene dugodišnjim vežbanjem, koje je preraslo iz hobija preko ljubavi u pravo umeće i to je ono što opisuje ovu vrstu umetnika. Novi ili savremeni cirkus kombinira tradicionalne cirkuske veštine i tehniku teatra da bi preneo priču ili temu.Takvi nastupi obično uključuju žongliranje, trapez, vazdušne akrobacije na svili i obruču, tehniku klovna, glumu,originalnu muziku i još štošta.

Fotografije prikazuju dve predstave , horror predstavu “Peskar” i dečju predstavu “Deda Mraz u Cirkusu”. Horor predstava “Peskar” izvedena je u skopu programa za “Noć veštica” u Inex Teatru“. Peskar je mitsko biće, koji neposlušnoj deci, koja neće da idu na spavanje, baca pesak u oči kako bi im krvave ispale, a zatim ih stavljao u džakove i nosio svojoj deci koja žive na mesecu.

Predstava “Deda Mraz u cirkusu” je novogodišnja predstava za decu  u kojoj Klovn Pucko nesposoban da izvede svoju točku u cirkusu iz razloga što je njegov nos počeo da gubi boju traži pomoć od njegovog drugara “Đoleta Snagatora” i “Tanje Akrobatkinje” i tako avantura počima. Sečanje ih vodi u prošlost i proročanstvo vašarske proročice koje im nudi odgovor na njihov problem.   Cirkuski artisti su Vojislav Šantić, Tanja Milanović, Đorđo Ivanović.

Fotografije nastale na samoj predstavi "Peskar", kao i njenoj pripremi  i u pripremi predstave “Deda Mraz u Cirkusu”.

Najnovije

Priroda

Nauka