Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove norveške novčanice izgledaju neverovatno

Centralna banka Norveške donela je odluku o izgledu budućih novčanica ove skandinavske zemlje, nakon takmičenja čiji je glavni motiv bilo more. Skandinavci, koji već imaju reputaciju odličnih dizajnera, ni ovoga puta nas nisu izneverili, ...

  Izvor: Foto: Norges Bank

Na jednoj strani novih novčanica koje će ući u promet 2017. godine, nalazi se dizajn Metrik Sistema i Terja Tonesena, koji je Norveška banka opisala kao "otvoren, svetao i tipično nordijski".

Sa druge strane novčanice naći će se predivan pikselizovan dizajn Snuhet Dizajna. Studio je objavio: "Kada se kontrasti spoje, kao kada se meko sretne sa čvrstim ili digitalno sa analognim, stvara se dinamika. Naš kockasti šablon predstavlja pre svega piksele; vizualni jezik našeg vremena." 

Žiri je skratio izbor na osam učesnika, a kvalitet radova koje su pokazali skandinavski dizajneri zaista je zapanjujuć. Bilo koji učesnik je mogao da pobedi. Zapravo, jedan drugi dizajner je pobedio - Enco Fingerov dizajn je izabran od strane žirija banke kao najbolji na takmičenju, iako to nije bilo dovoljno da se zaista nađe na novčanicama.

Drugi učesnici imali su i neke jedinstvene ideje, poput Aslak Gurholt Ronsena koji je u prijavu uključio crteže koje su deca napravila. Elen Karin Melum je inspiraciju našla u "mikroskopskim, prelepim i jednoćelijskim planktonima koji čine osnovu za život u moru".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka