Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Naftna mrlja u Velikom bačkom kanalu

Autor Vuk Ilić
Autor Vuk Ilić

Kako je došlo do izlivanja naftnog otpada u Veliki bački kanal? Da li je to havarijsko stanje ili redovna praksa naftnih kompanija?

Izvor: Fotografija: Zelena patrola na delu

Zelena patrola na delu posetila je Srbobran, na poziv Ekološkog udruženja Opštine Srbobran i lovačkog udruženja „Fazan“ iz Srbobrana i evo šta su tamo primetili...

Prilikom obilaska Velikog bačkog kanala, uočili smo veliku crnu naftnu mrlju na vodi. Kada smo se približili konstatovali smo da se iz betonskog otvora ispušta naftni otpad direktno u Veliki bački kanal. Naš domaćin, Dragan Kurijački, predsednik Ekološkog udruženja opštine Srbobran, rekao je da betonski ispust vodi do sabirne stanice naftnog polja Turija sever u Srbobranu.

S obzirom na ozbiljnost problema, Dragan Kurijački je u našem prisustvu obavestio Nadu Nađ, inspektorku zaštite životne sredine u Srbobranu. Kada se inspektorka pojavila na licu mesta, konstatovala je da se radi o ekološkom problemu, koji predstavlja veliku opasnost za biljni i životinjski svet u kanalu.

Tom prilikom, inspektorka je obećala da će o ovom problemu hitno obavestiti Vodoprivrednu inspekciju, kao i ostale nadležne službe, te da će protiv kompanije NIS biti podneta krivična prijava.

Jutros smo stupili u kontakt sa inspektorkom Nadom Nađ, koja je izjavila da je u toku uzorkovanje zagađene vode od strane Prirodno matematičkog fakulteta iz Novog Sada i da je na teren izašao pokrajinski vodoprivredni inspektor.

U želji da saznamo kako je došlo do incidenta i koji su sledeći koraci u saniranju ovog ekološkog problema, stupili smo u kontakt sa Draganom Mitićem, direktorom pogona Bačka, u kompaniji NIS.

"To što ste zatekli, nije normalno stanje, već havarijsko stanje. Cev koju ste primetili, je ispust koji vodi iz separatora, čiji je zadatak da prečisti radni fluid sa objekta i da čistu vodu ispusti u kanal. To je havarijsko stanje, došlo je do preliva oko 1m3 sirove nafte.", izjavio je Dragan Mitić, direktor pogona Bačka.

Između ostalog on je izjavio da je proces sanacije u toku.

Na našu konstataciju da kompanija NIS uglavnom sanira posledice zagađenja naftom tek kada mediji objave tu informaciju ili kada se građani na terenu pobune, Mitić je rekao da oni imaju vrlo jasne propise i procedure za praćenje, odnosno da postoji sistem informisanja i obaveštavanja. Te da su ovu informaciju dobili sinoć, nešto pre 22 h i odmah po tom preduzeli potrebne mere.

Napominjemo, da smo mi naftnu mrlju otkrili i snimili juče oko 15 h, a da je inspektorka na teren izašla oko 18 h. Postavlja se pitanje da li bi i kada ovaj ekološki problem bio otkriven i zaustavljen, da Zelena patrola na delu nije prilikom obilaska Velikog bačkog kanala uočila veliku naftnu mrlju.

Takođe, napominjemo, da uzvodno, oko 2 km, od naftne mrlje na Velikom bačkom kanalu u Srbobranu, odvija se prečišćavanje ovog kanala, od strane Voda Vojvodine.

NIS sanira incident na kanalu Dunav-Tisa-Dunav kod Turije

Specijalizovane ekipe NIS-a i podizvođač radova, kompanija «Eko Maber“ saniraju naftnu mrlju koja se izlila u kanal Dunav-Tisa-Dunav kod Turije iz NIS-ovog postrojenja na sabirno otpremnoj stanici u Turiji (pogon Bačka).

25. avgusta, u popodnevnim časovima primećeno je isticanje nafte do koje je došlo zbog kvara na separatoru na NIS-ovoj stanici – postrojenju u kojem se vrši ispuštanje atmosferske vode u kanal.

NIS je hitno reagovao i odmah preduzeo neophodne mere sanacije, tako da je minimalizovan negativan uticaj na životnu sredinu. Na kanalu je postavljena zaštitna plivajuća brana koja sprečava dalje širenje naftne mrlje, i upotrebljeno je sredstvo koja se koriste za skupljanje nafte sa površine vode.

Očekuje se da će postupak sanacije u potpunosti biti završen do kraja dana - kažu u pres službi te kompanije.

Naftna mrlja NIS-a u Velikom bačkom kanalu nije od juče

Prenosimo vam u celosti i reakciju Ivice Schmidta, urednika Radio Srbobrana na informaciju koju je kompanija NIS pre nekoliko sati poslala povodom izlivanja naftnog otpada u Veliki bački kanal: "Problem sa izlivanjem nafte u Veliki Bački kanal u Srbobranu, nije incident koji se desio juče, a što je još veći problem, ovaj ekološki problem kompanija nije sama prijavila, i ako su za njega znali ili su morali znati. Prema našim izvorima iz te kompanije, separator koji treba da prečićava otpadne vode duže vreme nije bio u funkciji. Da li ih treba podsetiti i da su svojim mašinama uređivali obalu kanala pri čemu je nemoguće ne videti površinu zagađenog kanala, koja nije mala.

Imamo potpuno razumevanje za Pres službu ove kompanije, da brani interes preduzeća, to im je i posao. Ali, čine nam se neprimerene izjave „da su reagovali hitno i odmah preuzeli neophodne mere sanacije“. Jer da novinari problem nisu uočili zagađenje bi se nastavilo.

Pokušaj da se umanji problem nalazi se u saopštenju da je do zagađenja Kanala došlo zbog kvara na separatoru, odnosno postrojenju u kojem se ispuštaju atmosferske vode u kanal. Ovakav odnos Nis-a, prema javnosti dovodi nas i do pitanja: šta će separator na tom postrojenju, ako je u pitanju samo atmosferska kanalizacija? Ovo  su samo neka od pitanja na koja ova naftna kompanija duguje javnosti.

Naftna industrija Srbije je višedecenijski zagađivač životne sredine u opštini Srbobran. Više od trideset godina u ataru Srbobrana i Turije postoje takozvane isplačne jame, a koje su ostale pored bušotina neobezbeđene i nezaštićene od atmosferskih i drugih uticaja. Tokom nekoliko proteklih godina dosta je urađeno da se njihov broj smanji, to se mora priznati, ali još veliki broj ovih ekoloških bombi je ostao da čeka saniranje.

Prema informacijama kojima mi raspolažemo, ova kompanija čak ne zna tačan broj i sve lokacije na kojima se ove otpadne jame nalaze."

Najnovije

Priroda

Nauka