Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerije

Foto-konkurs: Postani lice Muzeja

Autor Vuk Ilić
Autor Vuk Ilić

Povodom 170. godina postojanja Narodni muzej u Beogradu otvara izložbu Kroz lica Muzeja, a tokom trajanja izložbe biće organizovan foto-konkurs Postani lice Muzeja za izbor najbolje selfie fotografije u ambijentu izložbe.

Izvor: Foto: narodnimuzej.rs

Povodom 170. godina postojanja Narodni muzej u Beogradu otvara izložbu Kroz lica Muzeja. Izložbu je svečano otvorila gospođa Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije za zaštitu kulturnog nasleđa.

Krug ljudi koji su zadužili Muzej prevazilazi standardne okvire jedne institucije. Kroz isprepletane priče o 41 predmetu i 28 odabranih ličnosti, iz drugačijeg i prisnijeg ugla, posetioci mogu da sagledaju istorijat izuzetnih arheoloških, istorijsko umetničkih, numizmatičkih zbirki i zbirki medalja, nedovoljno poznatu muzeološku delatnost, kao i načela i ciljeve Muzeja za koje su se zalagali muzejski poslanici.

Izložba Kroz lica Muzeja biće prilika da nakon mnogo godina, između ostalog, vidimo jedini preostali fragmenat i repliku Kličevačkog idola, koji je uništen pre tačno 100 godina za vreme austrougarskog bombardovanja Beograda. Biće izložena retko izlagana kopija freske Amor sa čekićem, iz Zbirke strane umetnosti, grafika GlavaGnoma, portret Vuka Karadžića iz mlađih dana i figurine rađene u terakoti iz grčkog i rimskog perioda, kao i predmeti iz drugih zbirki koji svedoče o istoriji razvoja Narodnog muzeja.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Tokom trajanja izložbe biće organizovan foto-konkurs Postani lice Muzeja za izbor najbolje selfie fotografije u ambijentu izložbe. Sve svoje selfie fotografije možete da šaljete na adresu selfie@adriamedia.rs. Tok konkursa će biti prenošen preko društvenih mreža i internet prezentacija Narodnog muzeja i na sajtu Nacionalne geografije.

Težeći da što slikovitije istorijat Muzeja i muzejskih zbirki predstavimo posetiocima izložba će biti upotpunjena različitim multimedijalnim sadržajima.

Koordinatori izložbe Kroz lica Muzeja su: Evgenija Blanuša i Andrej Starović. Autori izložbe su: Mina Jović, Marina Pejović, Andrija Despotović, Aleksandar Bandović, Jovan Mitrović i Nikola Kilibarda.

Najnovije

Priroda

Nauka