Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve boje Indije: Holi, najšareniji festival na svetu koji slavi početak proleća (FOTO)

Holi - festival pozitivno obojenih emocija, obeležava se svake godine u martu, nakon punog meseca, prema hindu kalendaru.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nakon obeležavanja Svetskog dana sreće i dolaska proleća usledio je i prvi pun mesec u Indiji, a za stanovnike širom ove velike zemlje to znači - Holi. Dan posle punog meseca se u gotovo svakom ćošku Indije obeležava jednim od najvećih hindu praznika kom se pripisuju različita značenja, ali se sva svode na igru, ples i širenje pozitivne energije. Holi je festival boja - glavna karakteristika praznika je prskanje vodom i jarkim bojama.

Kultura koju bi trebalo upoznatiZemlja religije i različitosti: 9 razloga da posetite Indiju

Praznik datira još iz vremena pre Hrista, a nekada se zvao Holika. Naziv je dobio od boga Krišne, reinkarnacije boga Višnua. Prema predanju, Krišna je iz šale seoske devojčice polivao vodom i bojama, pa otuda potiče i običaj kom se svi podjednako raduju.

Šta sve predstavlja Holi?

Pobedu dobrog nad zlom - podrazumeva spaljivanje i uništavanje demonke po imenu Holika. Holika je, prema verovanju, sestra zlog kralja Hiranjkašipua. Zbog toga se uoči samog dana praznika na ulicama pali velika logorska vatra, sa portretom Holike u sredini, za koju muškarci danima pre toga spremaju drva. Ovo se označava još i kao „mali Holi”.  

Praznik udatih žena - kojim se proslavlja i priziva srećan brak i porodično blagostanje.

Zahvalnost za uspešnu sezonu žetve/Prolećni festival 

Festival ljubavi - zbog toga što veliča porodicu i što su se nekada na ovaj praznik ugovarali brakovi. Ovaj dan porodice provode zajedno, uz hranu, piće, boje, muziku i ples.

Najveće dešavanje tokom praznika je u gradovima Matura i Vrindava u indijskoj državi Utar Pradeš, na nekoliko sati od Nju Delhija. Veruje se da je ova regija mesto na kom je rođen i odrastao Krišna. Ipak, praznično raspoloženje održava se i na drugim mestima širom Indije, a neka od njih imaju i neke specifičnije običaje.

Saznajte o10 bizarnih rituala koji se i dan-danas praktikuju

10 različitih Holi običaja

Barsana, Utar Pradeš: Holi sa štapovima

Nedelju dana pre „glavnog” dana praznika održava se takozvani Latmar Holi, u selima Barsana i Nandgaon, u blizini Mature. Običaj je da žene tuku muškarce štapovima. Ideja običaja je da sve bude zabavno, međutim, tamna strana ovog običaja je zlostavljanje žena, koje vrše muškarci pljačkajući ih, ponižavajući vulgarnim gestikulacijama i čak seksualno zlostavljajući - kako bi zalužili batine. Izraženo je uznemiravanje žena koje nisu lokalno stanovništvo, pa se ženama turistima ne savetuje da tokom praznika dolaze samostalno.

Matura i Vrindava, Utar Pradeš: Tradicionalni Holi

U centralnim odredištima praznika, hramovima gradova Matura i Vrindava, sa dočekivanjem praznika se počinje već sa poslednjim danom zime, što je 40 dana pre glavnog dana Holija. U Maturi se nedelju dana pre glavnog dana praznika održava renomirana predstava u čast rođenja Krišne - Krišna Janmaštami. Spektakularni prizori su i u Vrindavi - jutro pre Holija započinje gađanjem bojama, a četiri dana pre toga se u ranim jutarnjim časovima (oko 4h) baca cveće. Ovde, na dan Holija, sveštenici u hramu Shri Banke Bihari svečano pripremaju tradicionalno piće - bhang - sa kanabisom. 

Šantiniketan, Zapadni Bengal: Kulturni Holi

Proslavljanje Holija kao prolećnog festivala (Basanta Utsav), u Šantiniketanu, započeo je nobelovac Rabindrant Tagore. Inspirisan bojama on je od ovog praznika napravio godišnji spektakl na Višva Barati univerzitetu (Vishva Bharati University). Studenti u to ime oblače se u prolećne boje i pripremaju bogat kulturni program za posetioce, koji uključuje i ples uz Tagoreve pesme. Prolećna struja praznika zauzela je svoje mesto u bengalskoj kulturi i istoriji, obeležava se dan ranije u odnosu na glavni dan praznika i atraktivan je turistima.

Purulija, Zapadni Bengal: Narodni Holi

Trodnevno slavlje u stilu lokalnog folklora odvija se neposredno pred i tokom glavnog dana Holija u okrugu Purulija, Zapadnog Bengala. Ako ste u prolazu, ovde možete zapevati i zaigrati sa lokalnim stanovništvom na ulicama i uživati u jedinstvenom kulturnom nasleđu kroz različite vidove lokalne umetnosti, a tu spadaju Čau ples (Chau dance), tradicionalne narodne pesme - Darbari Jhumur, Natua ples i lokalnu muziku (Baul songs). Ono što ovaj lokalni trodnevni ceremonijal čini još autentičnijim jeste to što je za njegovu organizaciju zaslužno lokalno stanovništvo, kako bi doprinelo održivosti svoje zajednice.

Anandpur Sahib, Punjab: Ratnički Holi 

Hola Mohalla - je godišnji vašar u Anandpur Sahibu, koji datira iz 1701. godine. Lokalno stanovništvo obeležava Holi tradicionalnim rvanjem, borilačkim veštinama, lažnim borbama mačevima, akrobatskim vojnim vežbama i vezivanjem turbana. Osnivačem se smatra Sikh Guru Gobind Singh.

Udajpur, Radžastan: Kraljevski Holi

Holi kraljevske Indije je Holi koji slavi pobedu dobrog nad zlom. Rituali spaljivanja zlih duhova - Holika Dahan su ceremonijal uoči Holija. Poseban doživljaj pruža veličanstvena praznična povorka kraljevske porodice Mevar. Povorka započinje od kraljevske palate i završava se u kvartu Manek Čovk (Manek Chowk) kod Gradske Palate.

Mumbai, Maharaštra: Holi u društvu siromašne dece

Daravi je najveći sirotinjski kvart u Indiji, ali tamo nećete osetiti nezadovoljstvo i tugu kod lokalnog stanovništva, pogotovo ne za vreme Holija.

Pročitajte iSVETI DANI: Kako devet najvećih svetskih religija sastavlja listu praznika?

Delhi: Muzički Holi

Ako se nađete na ulicama Delhija za vreme prazničnog raspoloženja, nemojte se čuditi ako vas iznenada prodavci iz radnji ili deca gađaju bojama. Ovde praznično raspoloženje ima mangupske manire. Delhi je posebno poznat po velikom muzičkom spektaklu - Holi Moo Festivalu (ranije poznatom kao Holi Festival Krave ). Četiri bine i više od 40 indijskih i svetskih zvezda podiže praznični duh na viši nivo. Ovde garantuju da su boje koje se koriste u skladu sa kriterijumima zaštite životne sredine, a da dobar osećaj potraje tu su prskalice i tradicionalno piće sa kanabisom - bhang lassi - koje se prodaje svuda po ulicama, zajedno sa tradicionalnim specijalitetima. 

Džajpur, Radžastan: Holi sa slonovima

Može se reći da je ceremonijal koji podrazumeva paradu slonova, izbor za najlepše obojenog slona, narodni ples i borbu slonova, uoči Holija, manifestacija koja privuče većinu stanovništva u Džajpur. Međutim, ovaj masovni događaj se od 2012. godine više ne održava zbog pritisaka grupa za zaštitu životinja. Eleholi je nova, manje agresivna, praznična ponuda grada Džajpur. Ovde možete videti polo na kamilama.

Hampi, Karnataka: Holi Južne Indije

Svu raskoš praznika kakav je Holi najbolje možete osetiti u severnim delovima Indije. Južna Indija je područje na kom sva praznična euforija utihne u odnosu na severni deo. U južnim delovima akcenat je na religijskim obredima i praznik je koncentrisan u prostore hramova. Jedini grad koji prkosi južnoj klimi jeste Hampi. U njegovoj prazničnoj ponudi se između gađanja bojama, plesa, sviranja bubnjeva nalaze i ruševine Vijajanagarskog kraljevstva (Vijayanagar empire). Kada euforična igra bojama prođe, stanovništvo kupanjem na reci skida tragove slavlja.

Holi se održava svake godine u martu, ali datum se određuje na osnovu poslednjeg dana zime i punog meseca u martu. U naredne dve godine Holi će biti 10.03.2020. i 29.03.2021. 

Holi - festival pozitivno obojenih emocija, obeležava se svake godine u martu, nakon punog meseca, prema hindu kalendaru.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka