Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iza objektiva: Zen latice

Žičani veo štiti trešnjino drvo u Kjotu, oko koga se meštani okupljaju u proleće kako bi posmatrali pupoljke...

  Izvor: Snimili: Dajаn Kuk i Len Dženšel

Dnevno posmatranje naziva se hanimi, a noćno yozakura. Ubrzo pošto je cvetanje dostiglo vrhunac, Dajan Kuk i Len Dženšel – namereni da na fotografijama zabeleže magiju noćnih vrtova – saznali su da je njen otac u teškom zdravstvenom stanju. Pripremajući se da krenu kući, otkrili su novo značenje japanskog običaja da izdvoje vreme za uživanje u lepoti ovih pupoljaka kratkog veka.

Ovo 12 metara visoko drvo je vrlo poštovano u Japanu. Zašto?

Dajan: Stajati pred njim je kao otići na vrh Tibeta ili Indije i pronaći starca koji će vas nagraditi mudrošću. Drvo ima sopstvenog sakuramori – doktora za trešnjino drvo – koji brine o njemu. Žice drže ptice podalje od drveta.

Len: Poznato je kao starac ili drvo deda. Posađeno je 1949. godine iz semena drveta starog skoro 200 godina.

Rekli ste da ste pronašli utehu u mudrosti trešnjinog drveta? Kakva je to mudrost?

Dajan: Poslednjeg dana, pre nego što smo krenuli na aerodrom, otišli smo da ga još jednom vidimo. Duvao je povetarac i pupoljci su počeli da opadaju. Sedela sam u tom šumarku i suze su samo počele da liju niz moje obraze. Tada smo u potpunosti shvatili ono što je u Japanu poznato vekovima – u našim užurbanim životima moramo naći vremena za uživanje u prolaznoj prirodi života.

Len: Dajanin otac je preminuo ubrzo po našem povratku. Život prolazi, ali mi nastavljamo dalje – to je deo životnog ciklusa. Svest o tome ne čini bol blažim, ali nekako sve smešta u smisleni kontekst.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka