Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ružičasti kružok

Fanatično odani i okupljeni u velika jata, flamingosi se pri pojavi opasnosti ponašaju svi kao jedan...

  Izvor: Fotografije: Klaus Nige

Flamingo izgleda kao da ga je crtao neki veseli mališan predškolskog uzrasta – apsurdno duge noge, čvornovati zglobovi (koji liče na kolena), vijugav vrat i preveliki kljun – i obojio najdrečavijom bojicom koju ima. Ali, upravo te čudnovate fizičke osobine omogućavaju karipskom flamingu da naseljava slane basene, muljevite plićake, plimne morske lagune i močvare obrasle mangrovama. Svojim krivim kljunom on skuplja grumenje blata i od njih pravi kupu za gnezdo. A guste čekinje u kljunu filtriraju vodu sa sitnim ljuskarima, mekušcima, insektima i njihovim larvama, kao i vodenom vegetacijom.

A blistavo perje? Izgleda da je njegova jedina svrha da bude praznik za naše oči, ali ono zapravo nije odmah po rođenju ružičasto. Ptići se izležu sa belim perjem koje prelazi u sivo, a tek kasnije poprima ružičastu boju od vodenih bakterija i beta-karotena koji se nalaze u njihovoj hrani.

I mada flamingosi, zahvaljujući jeftinim plastičnim ukrasima po travnjacima, predstavljaju uobičajen prizor, oni su ipak i dalje neobično tajanstveni. „Iako svi znamo kako izgledaju, mi zapravo ne znamo mnogo o njima”, kaže Kris Braun, nadzornik odeljenja za ptice Zoološkog vrta i dečjeg akvarijuma u Dalasu, koji proučava flamingose na meksičkom poluostrvu Jukatan. Naučnici nisu sigurni čak ni u jednostavne stvari, kao što je sklonost da stoje na jednoj nozi. (Neki pretpostavljaju da se ove ptice na taj način odmaraju.) A pošto flamingosi žive u zabačenim predelima i premeštaju se čim neko hranilište poplavi ili presuši, istraživači imaju muke da ih prebroje i prate. Samim tim teško je otkriti kako na njih utiču suše, uragani i kolebanje vodostaja usled klimatskih promena ili izgradnje u priobalnom pojasu.

Ono što znamo, to je da se flamingosi okupljaju u velika jata, da su društveni i fanatično odani. Mužjaci grupno izvode ples udvaranja. Roditelji su vrlo posvećeni ptićima i okupljaju ih u obdaništa radi bolje zaštite. Za to vreme i mužjaci i ženke odleću da traže hranu. A kad zapreti opasnost, hiljade ptica se ponašaju kao jedna. To je balet koji povećava izglede za opstanak u ovom opasnom svetu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka