I pored toga što je na primer medna gljiva najveći organizam na Zemlji, gljive i dalje predstavljaju nepoznanicu.
I hrana i lek: Zagonetne gljive - supernamirnica budućnosti
Često konzumirana u obliku čaja, ova gljiva se koristi u lečenju probavnih poremećaja i psorijaze. Jedan roman iz 1968. Godine proglašava je lekom za rak. Foto: Profimedia
Neka istraživanja povezuju ovu gljivu, kao i druge iz roda Hericium, s povećanjem kognitivnog zdravlja. Foto: Shutterstock
Ova kulinarska i klinička gljiva može da pomogne u snižavanju šećera u krvi i jačanju imuniteta. Foto: Shutterstock
U Kini, gde je poznata kao gljiva besmrtnosti, tradicionalno se koristi radi produžavanja života i lečenja alergija i artritisa. Foto: Shutterstock
Time što pomaže mozgu da podstakne rast nervnih ćelija, mogla bi da posluži kao dodatni tretman u lečenju neurodegenerativnih poremećaja. Foto: Profimedia
Konzumacija ekstrakta masne ljuskavice može da pruži zaštitu od nagomilavanja masnoće u krvnim sudovima ili od visokog holesterola. Foto: Wikimedia Commons
Istraživanja su pokazala da bukovače pomažu u snižavanju holesterola i povećanju prisustva vitamina C i E. Foto: Wikimedia Commons
Ova vrsta bukovače laka je za uzgajanje, sadrži antioksidante i može da pomogne u lečenju upala. Foto: Wikimedia Commons
Na miševima su dokazana antioksidantna svojstva jablanovače, koja povećavaju nivo kolagena u koži i ublažavaju neke posledice starenja. Foto: Shutterstock
Poput ostalih bukovača iz roda Pleurotus, limunske bukovače su poznat izvor antioksidanata. Foto: Shutterstock
Injekcije sa ekstraktom ove gljive mogu da uspore rast tumora i poboljšaju posledice hemoterapije. Foto: Profimedia


