Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako gravitacija tera Etnu u more?

Autor IgorR

Jedan od najaktivnijih vulkana na svetu već decenijama se pomera ka moru – a istraživači napokon znaju zašto se to dešava.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Etna je aktivni stratovulkan koji se nalazi na istočnoj obali italijanskog ostrva Sicilija, blizu gradova Mesina i Katanija. To je i najviši vulkan u Evropi – izdiže se na oko 3320 metara nadmorske visine, ali valja reći i da sama visina zavisi od erupcije. Tako je Etna danas za 51 centimetar niža nego 1865.

Etna je i jedan od najaktivnijih vulkna na svetu – gotovo da je u neprekidnoj fazi erupcije. Iako je mnogo puta izazvala veliku materijalnu štetu, Etna se, ipak, ne smatra preterano opasnim vulkanom – pa tako nekoliko stotine hiljada ljudi živi u njenoj senci.

Velika je verovatnoća da ste gore navedene stvari znali; možda ne sve, ali polovinu sasvim sigurno. Međutim, ono što malo ko zna jeste da Etna „klizi“ u Jonsko more već nekoliko decenija, i to 14 milimetara svake godine. Naravno, ovo se ne dešava brzo – istraživači slikovito kažu da se migracija vulkana ka moru odvija sporo, čak nekoliko puta sporije od rasta naših noktiju na rukama!

Pogledajte i Naučnici upozoravaju: Vulkan Etna može da izazove cunami u Evropi!

Geologe je odgovor na ovo pitanje dugo mučio, pogotovo zbog činjenice da bi „kolaps“ Etne direktno uticao na živote miliona ljudi.

„Masivno obrušavanje bila bi katastrofa za ogromnu i gusto naseljenu oblast“, objašnjava Boris Benke, vulkanolog sa Etna opservatorije sa italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju.

A onda se, negde sredinom oktobra, i pojavio odgovor na ovo pitanje, u studiji objavljenoj u časopisu Science Advances. Naime, tim Lorelije Urlaub sa nemačkog Helmholc centra za istraživanje okeana u Kilu, tvrdi da je gravitacija primarna sila koja pomera jugoistočne obronke Etne u more. Oni kažu da magma takođe igra ulogu, ali daleko manje značajnu nego što su mnogi istraživački timovi pre njih mislili.

Pročitajte i Etna, najaktivniji vulkan na svetu

Kako je nemački tim uopšte došao do ovog zaključka?

Oni su se fokuslirali na jugoistočne obronke planine-vulkana, jer smatraju da je to njegov najmobilniji deo, te su ispod njih postavili podvodne transpondere – uređaje za bežični prijem i slanje radio ili elektronskog signala. Ovi transponderi su imali senzore za pritisak koji su beležili i najmanju kretnju na obalnom boku Etne. Uređaji su takođe beležili međusoban odnos tih kretnji, što je značilo da je tim mogao da otkrije koliko se bočne strane vulkana pomeraju u odnosu na njegove stabilnije delove. Činjenica da se velike deformacije, tj. pokreti dešavaju i daleko od vrha, kojim dominira magma, sugerišu da je gravitacija glavni razlog pomeranja ovog dela Etne.

Neka od pređašnjih istraživanja takođe su išla u ovom smeru dokazivanja da je gravitacija glavni „krivac“. Ona, kao i poslednje koje je objavio tim profesorke Urlaub pokazuju ,,da konsenzus ide ka pomeranju koje je uzork gravitacije kao dominantnom mehanizmu“, komentariše Urlaub.

Saznajte i Kako su nastali najveći vulkani na svetu

Ipak, istraživači poput Benkea upozoravaju da „je teško dati definitivnu sliku ukoliko se metodi koje su autori koristili ne primenjuju tokom mnogo dužeg vremenskog perioda“.

Što se tiče kolapsa dela vulkana u more, podaci do kojih je nemački tim došao kažu da je on moguć, ali Urlaub tvrdi da još nema dovoljno informacija kako bi to stopostotno tvrdila. Geolozima je potrebno da nekoliko decenija posmatraju objekat i podatke koje dobijaju prateći ga pre nego što sa sigurnošću naprave razliku između normalnog i brzog klizanja terena.

Trenutno nema indicija da će doći do neposrednog kolapsa padina Etne, ali, s obzirom na činjenicu da ne postoje podaci o nekim sličnim incidentima, ne postoji šansa da se predvidi neko veće obrušavanje boka vulkana. Stoga i ne čudi zašto je Etna jedan od najviše praćenih i proučavanih vulkana na planeti!

Izvor: Elementarijum

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka