Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU zabranjuje plastične predmete za jednokratnu upotrebu

Proizvodi od plastike za jednokratnu uptrebu, poput tanjira, escajga, slamki ili štapića za uši, biće zabranjeni u EU, sudeći prema planovima koje su velikom većinom usvojili evroposlanici.

  Izvor: Foto: Reuter/Rafael Marchante

Prema nacrtu planova koje je usvojio Evropski parlament, ti proizvodi, koji čine više od 70 odsto otpada u morima, biće zabranjeni na tržištu EU od 2021.

Na listu plastike koja će biti zabranjena na tržištu EU od 2021. evroposlanici su dodali proizvode od okso-biorazgradive plastike, poput kesa ili amabalaže za hranu od polistirena.

Istovremeno će u članicama EU potrošnja nekih proizvoda za koje još ne postoji "zelena" alternativa biti smanjena za najmanje 25 odsto do 2025.

Među tim proizvodima su kutije za sendviče i palete za voće, kolače i sladoled za jednokratnu upotrebu.

Kako navodi EP, članice EU će usvojiti nacionalne planove kako bi ohrabrili korišćenje proizvoda za višekratnu upotrebu, kao i onih koji mogu da se recikliraju.

Pogledajte i 5 jednostavnih načina da smanjite upotrebu plastike

Ostali proizvodi od plastike, poput boca za napitke, odvojeno će se prikupljati i reciklirati i to po stopi od 90 odsto do 2025.

Evroposlanici su se složili da mere za smanjenje plastičnog otpada treba da pokrivaju i duvanske proizvode, posebno filtere cigareta koji sadrže plastiku.

Cilj je da se to zagađenje smanji za 50 odsto do 2025. i za 80 odsto do 2030.

Navodi se da jedan opušak može da zagadi između 500 i 1.000 litara vode a ako se baci na kopno, treba mu 12 godina da se dezintegriše.

Opušci su drugi po veličini zagađivač među proizvodima koji sadrže plastiku.

Članice EU takođe će osigurati da se svake godine prikupi najmanje 50 odsto izgubljene ili ostavljene opreme za pecanje koja sadrži plastiku, a cilj je da se do 2025. najmanje 15 odsto reciklira.

Pogledajte i Naučnici potvrdili: Mikroplastika je svuda oko nas, čak i u ljudskom organizmu

Oprema za pecanje čini 27 odsto otpada nađenog na evropskim plažama.

Zemlje EU takođe žele da duvanske kompanije, kao i proizvojači opreme za pecanje, snose deo troškova za prikupljanje, transport i recikliranje plastičnog otpada.

"Usvojili smo jedno od najambicioznijih zakonodavstava za borbu protiv plastike za jednokratnu upotrebu. Na nama je da ostanemo na kursu u predstojećim pregovorima sa Savetom koji treba da počnu u novembru", rekao je izvestilac Frederik Ries.

On je istakao ključni značaj zaštite mora i smanjenja cene ekološke štete od zagađenja plastikom u Evropi koja se procenjuje na 22 milijarde evra do 2030, saopštio je Evropski parlament.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka