Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Urušavanje Usoi brane može da izazove najveću poplavu u istoriji

Brana Usoi na reci Margub u Tadžikistanu je nastala nakon potresa 2011. godine, a za vreme samog postanka odron je progutao čitavo selo. Isti taj odron je blokirao reku Murgab i napravio jezero Sarez. Usoi brana je visoka 566 metara, ...

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Ako voda probije branu, tridesetak sela u dolini Bartang će biti direktno ugroženo, sa još verovatno šezdesetak sela u toj regiji.

Stručnjaci kažu da je ovo najpozitivnija procena i tvrde da je urušavanje brane sigurno. Branu će verovatno srušiti isti onakav potres kakav je stvorio. 

Ukoliko se to dogodi i brana napukne, može da se desi još jedan veliki odron, ali čak ni to nije najgora stvar koja bi se desila. Voda iz jezera stvorila bi talas visok 30 metara koji bi jurio niz već stvoreno korito, a pogođeno bi bilo oko pet miliona ljudi, ne samo u Tadžikistanu, već i u Avganistanu, Uzbekistanu i Turkmenistanu.

Pogledajte i:10 najvećih poplava u ljudskoj istoriji

Ako se uzme u obzir seizmička aktivnost regije u kojoj se Tadžikistan nalazi, potres je samo pitanje vremena. Novinar Ričard Stoun je počeo sa istraživanjem jezera Sarez pre desetak godina i tvrdi kako se ništa nije preduzelo da bi se zaustavila katastrofa koja sledi.

"Kada sam krenuo sa istraživanjem shvatio sam da je to jedna od onih velikih priča o kojima niko ne govori. To je tragedija koja čeka da se desi", kaže Stoun.

"Pretnja je mnogo veća. Osim što će mnogi poginuti, doći će do neverovatnog zagađenja koje bi zahvatilo i susedne države", kaže Fajzmamad Davlatbekov.

Saznajte kojih sedam reka su najlepše na svetu

Na jendoj konferenciji 2007. godine došlo se na ideju da se naprave podzemni tuneli i da barem deo od 16 kubnih kilometara oteče negde drugde. U međuvremenu neki ljudi tvrde kako ne postoje šanse da brana pukne, pa je to i nedostatak novca glavni razlog zašto vlada ignoriše problem, piše Express.hr.

Predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon nedavno je po prvi put posetio Uzbekistan, od svoje vlasti 1992. godine, kako bi sa svojim susedima razgovarao o mogućnosti da se voda iz jezera koristi kao rezervoar pitke vode.

Davlatbekov kaže kako bi zaista pomoglo ako bi se umanjila snaga vode i da bi to Tadžikistanu donelo preko potreban novac. Sada sledi trka sa vremenom. Mogu li dve nacije smanjiti snagu vode pre nego što regiju zadesi potres i ne desi se katastrofa?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka