Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo probni projekat čišćenja okeana od plastičnog otpada

Autor IgorR

Brod koji za sobom vuče duge plastične cevi ispunjene vazduhom, čija je svrha da "počisti" okeane od plastičnog smeća, isplovio je iz San Franciska u probnu vožnju pre nego što nastavi plovidbu prema velikoj gomili otpada ...

 Izvor: Ilustracija: Shutterstock

Cilj ambicioznog projekta koji se odvija pod nadzorom holandske neprofitne organizacije "Ocean Cleanup" je da u predstojećih pet godina isprazni polovinu GPGP-a (The Great Pacific Garbage Patch) ili oko 40.000 tona.

Okeanograf i autor projekta Loren Lebreton potvrdio je da se u gomili pacifičkog otpada nalazi oko 80.000 tona smeća.

"Nakon petogodišnjih priprema i obavljenih eksperimenata ovo je vrhunac naših napora", rekao je 24-godišnji Bojan Slat, Holanđanin hrvatskog porekla koji je osmislio sistem za čišćenje. On je osnivač i direktor "Ocean Cleanup"-a.

On je rekao da će to biti prvi pokušaj čišćenja gomile smeća otkrivene 1997. u kojoj se prema procenama nalazi čak 1,8 triliona komada plastičnog otpada.

Većinom je reč o otpadu koji u more stiže iz reka, ali i ribarskoj i nautičkoj opremi poput delova mreža i užadi. Skupine smeća se, kaže Lebreton, tamo nakupljaju još od pedesetih godina prošlog veka.

Kako sistem funkcioniše?

Brod "Maersk Launcher" za sobom vuče velike plutajuće cevi ispunjene vazduhom i duge oko 600 metara, koje čine najveću do sada napravljenu barijeru na moru nazvanu System 001.

Zmijolika barijera će se formirati u obliku potkovice i slobodno plutati nošena morskim strujama i vetrovima. Na cevi se u dubinu nastavlja pregrada duga oko tri metra pa će se otpad zadržavati unutar "potkovice", a ribe i ostale morske životinje moći će nesmetano da plivaju okeanom.

Pošto se otpad 'zgusne' u kompaktnu masu, po njega će stići brod koji će ga prikupiti i odvesti na reciklažu. Brodovi bi prikupljeni otpad trebalo da odvoze svakih šest do osam nedelja.

Plastični predmeti godišnje ubiju i do 100.000 kitova, delfina i foka, koji ih progutaju misleći da je hrana. U poslednje vreme pronalazi se i sve više uginulih ptica čiji su želuci ispunjeni plastikom.

Morska stvorenja i ptice često jedu odbačenu plastiku. Druga se zapetljaju u mreže iz kojih ne mogu pobeći pa se često uguše. Svake godine u svetska mora se baci oko osam miliona tona plastike.

"Želimo da se uverimo u to da sve ovo funkcioniše i da za nekoliko meseci ugledamo prve komade plastičnog otpada u luci, što će značiti da je tehnologija ispravna", kazao je Slat za AFP.

Dodaje da će uspeh probne vožnje značiti da će se u dogledno vreme u čišćenje okeana moći da pošalje čitava flota sa šezdesetak sistema za čišćenje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka