Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekologija

Zabranjeno održavanje festivala na Velikom ratnom ostrvu

Autor Staša Miljković
Autor Staša Miljković

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da neće dozvoliti održavanje Belgrejt festivala na Velikom ratnom ostrvu, 27. i 28. jula, jer je to ostrvo zaštićeno područje i na taj način se mogu ugroziti njegove prirodne vrednosti.

 Izvor: Foto: Profimedia

To ministarstvo navodi da će preduzeti mere u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima da se spreči eventualno narušavanje prirodnih vrednosti Velikog ratnog ostrva i pozivalo sve organizatore kulturno-umetničkih dešavanja da u izboru prostora za različite muzičko-scenske događaje biraju mesta na kojima neće narušavati ničije zdravlje, bezbednost i opstanak.

Ovo zaštićeno područje, koje povremeno ili stalno nastanjuje 185 vrsta ptica, među kojima su mnoge zaštićene i strogo zaštićene vrste, ali i druge vrste biljnog i životinjskog sveta karakterističnih za vlažna područja koja u svetu sve brže nestaju, jedno je od bisera prirode Beograda i Srbije. 

Proglašenjem njegove zaštite 2005. godine preduzimaju se mere da se ovakvo zaštićeno područje očuva i unapređuje za ove, ali i buduće generacije. Zaštita Velikog ratnog ostrva podrazumeva upravljanje zaštićenim područjem koje zabranjuje bilo kakve aktivnosti koje će degradirati i umanjivati njegove prirodne vrednosti. 

Među takvim aktivnostima, kako navode, su i muzičko-scenske manifestacije koje zbog emitovanja buke ozbiljno ugrožavaju ornitofaunu ostrva. 

Rešenjem o stavljanju pod zaštitu prirodnog dobra Veliko ratno ostrvo zabranjuje se unošenje uređaja koji emituju zvuk, odnosno buku, zbog čega bilo kakve muzičko-scenske manifestacije nisu dozvoljene na ovakvom prostoru. 

Izvor: Beta

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka