Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nivo mora će u naredna dva veka porasti za više od metar

Nivo mora će porasti između 0,7 i 1,2 metra u narednih 200 godina, čak i ako vlade okončaju eru fosilnih goriva kao što je obećano Pariskim sporazumom o klimi, saopštili su naučnici.

  Izvor: Foto: Profimedia

Hitna akcija za smanjenje emisije štetnih gasova bi sprečila dugoročno povećanje nivoa mora, podstaknuto otapanjem leda od Grenlanda do Antarktika koje će nanovo ucrtati obale širom sveta, objavio je u časopisu Nature Communications tim naučnika predvođen Matijasom Mengelom sa Instituta za klimu u Potsdamu.

Porast nivoa mora preti brojnim gradovima od Šangaja do Londona, kao i područjima ispod nivoa mora, od Floride do Bangladeša. Ta je opasnost velika i za cele nacije, uključujući Maldive na Indijskom okeanu ili Kiribate na Pacifiku.

U studiji naučnika se navodi da će do 2300. nivo mora porasti od 0,7 do 1,2 metra, čak i ako skoro 200 država sprovede mere zacrtane pariskim sporazumom iz 2015. godine, a kojim se predviđa smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte na nulu.

Nivoi okeana će neizbežno rasti, jer će industrijski gasovi ispušteni u atmosferu, a koji "zarobe" toplinu, ostati i dalje u atmosferi, pa tako i dalje topiti zaleđene površine. Uz to, voda se, kako njena temperatura bude rasla iznad četiri stepena Celzijusa, prirodno širi.

"Nivo mora se shvata kao neki spori proces oko kog se ništa ne može učiniti (...) ali razdoblje sledećih 30 godina će uistinu biti vrlo važno", kazao je Mengel.

On upozorava da vlade, kada je u pitanju Pariski sporazum, za sada ne rade na ispunjavanjima svojih obećanja. Globalna emisija ugljen-dioksida, glavnog gasa koji izaziva efekat staklene bašte, a koji nastaje sagorevanjem fosilnih goriva, nakon trogodišnje stagnacije ponovo je porasla.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka