Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriće koje bi moglo da promeni tok narednih istraživanja: U unutrašnjosti Meseca pronađena voda!

Najnovija istraživanja naučnika otkrivaju da na Mesecu postoji mnogo više vode nego što smo mislili. Kako će ovo saznanje pomoći budućim istraživanjima?

  Izvor: Foto: Facebook

Prema najnovijim analizama malih staklenih perli ostalih nakon drevnih vulkanskih erupcija, na Mesecu postoji mnogo više vode nego što smo ranije mislili.

Ove prirodne perle su sakupljane tokom 1970-ih godina u toku misija Apolo 15 i 17, koje su sletale blizu zona vulkanske aktivnosti. Ove perle se formiraju kad se magma, koja je izbila na površinu kristalizuje, a voda ostaje zarobljena unutra.

Saznajte i 5 najčudnijih predmeta koje su astronauti ostavili na Mesecu

U svakom slučaju, naučnici nisu mogli da budu sigurni da li su ovi uzorci jedinstveni, kao ni da li su drugi vulkanski tokovi na Mesecu ispunjeni staklenih perlama.

Naučnici su prvi put otkrili tragove vode na Mesecu 2008. godine

U okviru nove studije, koja je objavljena u časopisu Nature Geoscience, naučnici su ponovo ispitivali uzorke Apola i koristili novije satelitske podatke kako bi potražili znakove perlica s vodom bilo gde na Mesecu.

Otkrijte i Šta bi se dogodilo kada bi Mesec nestao?

Otkrili su da su vulkanske naslage široko rasprostranjene što sugeriše da materijal unutar Meseca može da bogatiji vodom nego što se mislilo.

„Ovo otkriće nam govori da je u unutrašnjosti Meseca bilo mnogo više vode kad su se dogodile vulkanske erupcije“, kaže Entoni Kolapret, Nasin naučnik.

Za razliku od drugih studija, naučnici Ralf Miliken sa Univerziteta Braun i Šuai Li sa Univerziteta na Havajima su prvi koji su na pitanje o postojanju vode u unutrašnjosti Meseca pokušali da odgovore korišćenjem satelitskog mapiranja vulkanskih ostataka koji se zovu piroklastični tokovi.

Koliko vode ima na Mesecu i kako će nam ovo otkriće pomoći u budućnosti? >>>

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka