Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnička dela koja su nastala od zagađenja vazduha

Anirudh Šarma je pronašao način da čestice zagađenog vazduha koji ga okružuje pretvori u mastilo.

 Izvor: Foto: Facebook

Anirudh Šarma je bio na konferenciji u Indiji kad je primetio crne čestice koje se skupljaju na njegovoj beloj košulji. Zapravo se radilo o zagađenju iz vazduha koji ga okružuje.

Nuspojave iz sagorevanja fosilnih goriva, poput benzina i uglja, izazivaju zdravstvene probleme i klimatske efekte širom sveta, a pogotovo u razvijenim gradovima Indije, piše National Geographic.

Saznajte i Šta se dogodi kada u oplođeno jaje ubrizgate mastilo? (VIDEO)

U tom momentu pre nekoliko godina, Šarma je u zagađenim česticama video nešto jednostavnije: sredstvo za bojenje

Vratio se u laboratoriju MIT Media u Kembridžu i počeo da radi na ideji pretvaranja ugljenika u mastilo. Koristeći sveću čađi na početku, izneo je prototip. Nako što je završio master, vratio se u Indiji i 2016. godine osnovao Graviky Labs kako bi nastavio da radi na projektu Air-Ink.

Svi iz njegovog tima su iz Delhija, jednog od najzagađenijih mesta na svetu. 

„Mi razumemo šta znači kad neko kaže zagađenje. Mi ne ignorišemo činjenicu da zagađenje postoji, probleme koji dovode do toga. To nam mnogo pomaže“, kaže jedan od osnivača Nikhil Kaušik.

Oni su napravili uređaj koji može da se ugradi u izduvnu cev automobila ili prenosni agregat i da skuplja čađ koja se formira od sagorevanja dizel goriva. Mešanjem crnog praha sa rastvaračima, stvara se mastilo koje čuvaju u bočicama i marketima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka