Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Požar na deponiji u Vinči: Šta iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu o zagađenju vazduha?

Požar na deponiji u Vinči traje od 18. maja, a koliko je ugrožen kvalitet vazduha, otkrivaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

  Izvor: Foto: Profimedia

Iz Zavoda poručuju da, na osnovu rezultata ispitivanja kvaliteta vazduha zbog požara na deponiji u Vinči, nisu konstatovane koncentracije zagađujućih materija koje mogu negativno uticati na zdravlje pri akutnoj izloženosti.

Zavod je naveo da uvidom u rezultate koji se dobijaju iz mreže mernih mesta kontinualnog monitoringa kvaliteta vazduha, nije konstatovano prekoračenje koncentracije zagađujućih materija, poput ugljen-monoksida, azot-dioksida i sumpor-dikosida iznad granične vrednosti za period praćenja od 24 časa.

„U ranim jutarnim satima konstatovani su pikovi povećanih vrednosti suspendovanih čestica ispod 10 mikrona, ali je koncentracija tih zagađujućih materija i dalje ispod granične vrednosti za period od 24 sata, kako je zakonski propisano praćenje i prikazivanje vrednosti navedenog parametra“, piše u saopštenju.

Gradski zavod je naveo da posebno prati koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu na teritoriji naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma, Krnjača, Kotež, Borča, Mirijevo i Zvezdara.

„Neprijatne senzacije koje povremeno imaju građani tih naselja su vezane za konkretne metereološke uslove, koji u toku kasnih večernjih i ranih jutarnjih časova pospešuju zadržavanje oslobođenih zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere“, piše u saopštenju.

Zavod je preporučio građanima da tokom noći i dela prepodnevna drže zatvorene prozore i ne borave na otvorenom u slučaju pojave dima i neprijatnih mirisa.

Izvor: Beta

Pratite nas na Fejsbuku >>>https://www.facebook.com/ngsrbija/

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

U saradnji sa Gradom Beogradom pokrenut je projekat Voda-vazduh-zemlja: eko metropola, koji ima za cilj da podigne svest građana o stepenu zagađenosti vode, vazduha i zemlje u prestonici

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje 

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka