Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekologija

Još jedan dokaz klimatskih promena: Kapija pakla se sve više širi

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Krater Batagajka može naučnicima da omogući da posmatraju više od 200.000 godina klimatskih promena u Sibiru.

Izvor: Foto: Facebook/Good News Digest

Neki je zovu kapijom pakla, drugi portalom do podzemlja, naučnici je zovu kraterom. Ali svi se slažu da postaje sve veća i veća.

Krater Batagajka u istočnom Sibiru, koji je inače ogroman, sada se još više širi. Nedavna merenja, koja su sprovedena u februaru ove godine, otkrivaju da je krater dugačak 965 metara i dubok 85 metara, a očekuje se da će ovi brojevi konstantno rasti. 

Krater u Sibiru je nastao topljenjem permafrosta, zamrznutog zemljišta, a rezultat je nepravilni teren od nasipa i šupljina koji se zove termokarst

Nova studija koja je objavljena u časopisu Quaternary Research ukazuje na to kako krater može da dopusti naučnicima da posmatraju više od 200.000 godina klimatskih promena u Sibiru. Naučnici planiraju da sakupe sedimente i da analiziraju koliko se ovaj predeo menja kad se zagreva, a kako kad se hladi što bi moglo da nam pomogne da bolje razumemo današnje promene koje donose klimatske promene.

Satelitski snimci pokazuju da se krater godišnje širi 10 metara u proseku.

Topljenje je počelo 1960-ih godina, podstaknuto rapidnom sečom šuma, a kako je drveće koje je zaklanjalo zamrznuto zemljišto sklonjeno, sunce je počelo da ga zagreva izazivajući topljenje leda. Formiranje rupe se ubrzalo poslednjih godina kako se planeta konstantno zagreva.

Najnovije

Priroda

Nauka