Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li zagađenje Jerme uticati na Vlasinsko jezero?

Otvaranje rudnika zlata i srebra u Bugarskoj moglo bi da ima ozbiljne ekološke posledica po reku Jermu, ali i Vlasinsko jezero.

 Izvor: Foto: Profimedia

Na svega dvadesetak kilometara od graničnog prelaza Strezimirovci planirano je otvaranje osam rudnika, dva jalovišta i postrojenja za koncentraciju rude, a stručnjaci upozoravaju da bi rad rudnika u bugarskom selu Erul, a u blizini srpske granice mogao da utiče na zagađenje reke Jerme, a samim tim i Vlasinskog jezera.

Najveću opasnost bi mogla da predstavlja upotreba velikih količina cijanida za proces izdvajanja plemenitih metala iz rude u jalovištu.

Reka Jerma izvire na Vlasinskoj visoravni, nedaleko od Vlasinskog jezera u opštini Surdulica, a zatim na graničnom prelazu, u selu Strezimirovci, prelazi u Bugarsku gde protiče jednim delom, a zatim se ponovo sliva u Srbiju i uliva se u Nišavu.

Saznajte iKoje su najzagađenije reke u Srbiji?

Plan otvaranja rudnika trenutno se nalazi u fazi usaglašavanja procene uticaja na životnu sredinu kako i nalaže bugarski zakon pre nego država da odobrenje za eksploataciju.

Prema obavezama koje proističu iz ESPOO konvencije, Bugarska je dužna da o planu otvaranja rudnika na svojoj teritoriji obavesti drugu državu zbog mogućnosti da realizacija projekta ima negativan uticaj na životnu sredinu te zemlje, u ovom slučaju Srbije, što je i učinila.

Smatra se da bi u vanrednim okolnostima reka Jerma mogla da donese zagađenje i u Srbiju, jer je kolektor iz svih malih, stalnih i povremenih vodotokova u okruženju budućeg postrojenja, a čiji tok se kratko posle postrojenje vraća u granice Srbije.

Samo u tom slučaju se može govoriti o lošijim ekološkim uslovima.

Izvor: Vesti

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka