Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od najvećih krivaca za smanjenje ribljeg fonda u poslednjih 30 godina

Iako nije lako prebrojati i utvrditi brojčano stane ribljih vrsta, evidentno je da se riblji fond smanjuje kontinuirano već 30 godina. Evo koji su glavni uzroci ovakve slike u našoj zemlji.

 Izvor: Obala Dunava Foto: Profimedia

Za razliku od drugih životinja koje možemo lako da prebrojimo, s ribom nije baš tako (iako postoje posebne naučne metode), ali ne možemo da poreknemo da se riblji fond smanjuje već 30 godina kontinuirano.

Za ovakvu sliku ribljeg fonda postoji nekoliko krivaca: zanemarivanje voda, velika krađa ribe, problemi koji muče legalne pecaroše, zagađenje i zakonski pristup države.

Jedan od krivaca, pored krivolovaca, jesu i ugrožena staništa riba. Izgradnjom nasipa uz reke i ljudskim nemarom uništili smo prirodna mrestilišta riba.

Među ugroženim vrstama se nalaze jesetre, kečiga, linjak, zlatni karaš...

Iako nije glavni uzrok ovakve slike u Srbiji, zagađenje takođe igra značajnu ulogu u smanjenju ribljeg fonda. Neke vrste riba jesu indikator zagađenja.

Dobro je što velike reke imaju veliku moć samoprečišćavanja, pa je tako na samo 10, 2 kilometara od Beograda, Novog Sada (i drugih većih gradova) koji su veliki zagađivači, kvalitet vode na visokom nivou. Ali u samom gradu, kvalitet vode nije ni blizu zadovoljavajućeg, što je veliki problem.

Važnost vodenih tokova se potcenjuje. Zašto zanemarujemo važnost voda i više obraćamo pažnju kada se na seču šuma (koja je isto važna), a ne uviđamo pogubnost bacanja otpada u vodu ili kopanja kanala? 

Postali smo ravnodušni prema zagađenju, pa se vodeni sistemi u našoj zemlji tretiraju kao deponije, u koju je sasvim u redu bacati sve što vam padne pod ruku. Možda je to nekada bilo u redu, jer je većina otpada bilo razgradivo, ali zadržali smo to isto mišljenje i navike iako su sada kore od krompira i papirne kese zamenili metal i plastika.

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite našu Fejsbuk stranicu >>> National Geographic Srbija


Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka