Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekologija

Projekat prerade otpadnih voda planiran za 2017. godinu

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Srbija za sada prečišćava osam procenata otpadnih voda, pa se radi na obezbeđivanju sredstava iz pretpristupnih fondova EU (IPA) za potrebe prečišćavanja otpadnih voda, kako bi taj broj bio mnogo veći.

Izvor: Foto: Profimedia

"Već imamo najava i pregovaramo sa Delegacijom EU da u 2017. iz IPA 2017. dobijemo preko 100 miliona bespovratnih sredstava upravo za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda", rekla je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović novinarima pre početka skupa o programu Priprema za pregovore u procesu pristupanja Srbije EU u oblasti zaštite životne sredine (ENVAP3). 

Ona je kao konkretan projekat navela izgradnju postrojenja u Nišu i podsetila da će Srbija u narednih 25 godina, odnosno do 2041, morati da izgradi 320 postrojenja za preradu otpadnih voda.

Božović je rekla da Srbija sada ima 44 postrojenja za preradu otpadnih voda od kojih pet ili šet radi u skladu sa standardima EU.

Dodala je da Srbija sada prečišćava oko osam procenata otpadnih voda i da ima obavezu da dostigne cilj od 99 do 100 odsto.

Ona je podsetila da oblast životne sredine u procesu pristupanja EU ima 10 komponenti i da se procenjuje da će za dostizanje evropskih standarda biti potrbeno preko 10 milijardi evra zbog čega se radi na uspostavljanju stabilnog sistema finansiranja.

Božović je rekla da najveći izazov u uskladjivanju sa EU predstavlja Direktiva o vodama koja se odnosi na prečišćavanje otpadnih voda, vodosnabdevanje i kanalizaciju, a kao zahtevnu je izdvojila i Direktivu za upravljanje otpadom.

Prema njenim rečima, Srbija sada reciklira samo pet odsto komunalnog otpada, a cilj joj je da reciklira 50 odsto i da otpad tretira kao resurs.

"Godišnje se u Srbiji generiše oko 2,5 miliona tona otpada, samo pola miliona završi na sanitarnim deponijama, a ostatak van njih, odnosno na smetlištima", rekla je ona.

Božović je rekla da Srbiju očekuje puno posla i u drugim oblastima poput borbe protiv klimatskih promena i očuvanja biodiverziteta.

Dodala je da će zbog obima posla Srbija imati prelazne periode u poglavlju 27, odnosno duže rokove za primenu evropskih direktiva.

Izvor: Beta

Najnovije

Priroda

Nauka