Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekologija

Veliki bački kanal: Predstavljen projekat za čišćenje najzagađenijeg vodotoka u Evropi

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Na prezentaciji projekta bezbednog čišćenja Velikog bačkog kanala predočen je projekat na osnovu kojeg će moći da se ukloni 400.000 kubnih metara otrovnog mulja na potezu između kulske i vrbaske opštine.

Izvor: Foto: Fonet/Fonetzelena Patrola na delu

Veliki bački kanal, između kulske i vrbaske opštine, iz kojeg na toj deonici treba izvući oko 400.000 kubnih metara otrovnog mulja, moći će da se očisti domaćom tehnologijom, relativno brzo i jeftino. To je predočeno na prezentaciji projekta bezbednog čišćenja VBK, održanoj u organizaciji Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) i lokalne samouprave.

Predstavljanju projekta prof. Dalmacije prisustvovali su građani Vrbasa, predstavnici „Voda Vojvodine“, pokrajinske inspekcije i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i delegacija stručnjaka iz Japana.

Autor idejnog rešenja je profesor dr Božo Dalmacija, direktor Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF u Novom Sadu. On je za čišćenje Velikog bačkog kanala ponudio pet metoda, čije se cene kreću od 4,6 do 5,8 miliona evra.

Ekološka katastrofa u Srbobranu: Zagađenje Velikog bačkog kanala

„Izvađeni mulj bi se odložio na tri lokaliteta u Vrbasu - kraj Trijangla prema Srbobranu, u starom iskopu ciglane pored obilaznice za Opštu bolnicu i na levoj strani VBK, naspram Šećerane "Bačka". Trećina mulja može se deponovati bez tretmana, dok se ostatak mora tretirati pri odlaganju. Jedna trećina je izuzetno toksična i mora se primeniti poseban tretman“, pojasnio je profesor Dalmacija.

Za deponovanje mulja neophodno je da se ispravi i dopuni detaljni urbanistički plan, jer se deo lokaliteta za lagerovanje kanalskog taloga nalazi u građevinskoj zoni. Kad se obezbede lokacijske dozvole, istakao je dr Dalmacija, čišćenje VBK na kritičnoj deonici moći će da se obavi za jednu građevinsku sezonu!

Smatra se da je Veliki bački kanal danas najzagađeniji vodotok u Evropi. Ovu ocenu je prvi put dao Norveški institut za istraživanje voda, koji je dve godine pre toga opsežno ispitivao vodu i mulj u Velikom bačkom kanalu, kao i otpadne vode iz industrija na potezu Crvenka - Kula - Vrbas. Sanacija Kanala odavno je bila u planu, a Ministarstvo životne sredine je 2007. formiralo radnu grupu za konačno rešavanje zagađenja i čišćenja ovog kanala. Nadležni su govorili da bi taj posao trebalo da traje dve i po godine.

„Dosadašnje procene vrednosti čišćenja Velikog bačkog kanala kretale su se čak do 30 miliona evra, uz strane izvođače. Ne samo da posao može biti pet-šest puta jeftiniji, nego i finansiran domaćim novcem. Opština Vrbas plaća skupe vodne doprinose, a ti prihodi, po zakonu, moraju biti uloženi tamo gde su ubrani“, naglasio je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Otkrijte iPriču o izgradnji Velikog bačkog kanala

Prečistač pre svega

Čišćenje Velikog bačkog kanala moći će da počne kad u Vrbasu bude pušteno u rad Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV), čija je izgradnja pri kraju. Uslov da CPPOV proradi je završetak kanalizacije u naseljima, za šta je Pokrajina dodelila opštini Vrbas 50 miliona dinara, dok su Kuljani za te namene podigli kredit od 2,44 miliona evra.

Izvor: Novosti

Najnovije

Priroda

Nauka