Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuvajmo životnu sredinu: Počinje lociranje divljih deponija na Fruškoj gori

Projekat udruženja „Fruškać“ omogućiće lociranje svih deponija, a potom i njihovo saniranje čime će se pomoći očuvanje prirodnih lepota, a između ostalog i izvora, vodopada i 16 veštačkih jezera koji se nalaze u Nacionalnom parku ...

  Izvor: Foto: promo

Nezadovoljni stanjem u oblasti zaštite životne sredine, aktivisti udruženja „Fruškać“ su krenuli u borbu protiv divljih deponija i kreirali veb sajt „Čista posla“, putem kojeg posetioci Fruške gore na jednostavan način mogu da pošalju informacije o kritičnim tačkama Nacionalnog parka na kojim nesavesni građani ostavljaju smeće i tako doprinesu uklanjanju deponija. 

„Na Fruškoj gori postoji više od 75 miliona zaštićenih vrsta biljaka i barem tri plastične kese za svaku njihovu stabljiku. Prilazi Nacionalnom parku iz svih sela su u zaista lošem stanju, a posetioci na putu do ulaza u park vide bar dve divlje deponije i pregršt smeća. Legalna deponija u Beočinu je udaljena od parka svega 900 metara, a sa nje se otpad širi dalje po Fruškoj gori. U rešavanje ovog problema moramo da se uključimo svi, od vlade i opština do ekoloških organizacija i turističkih društava. Ovo nije slika koju želimo da gledamo iz dana u dan i kojom želimo da dočekujemo goste“, naglašava Nikola Arežina, predsednik udruženja „Fruškać“ i autor projekta. 

On dodaje da su poboljšanje infrastrukture odnošenja i recikliranja otpada, oštrije kaznene mere, sprovođenje zakona, edukacija i nagrade za najsavesnije građane ključ za rešavanje ovog problema.

Author: Nikola Arezina Copyright: 2012 beRGB.com Software:Picasa
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Promo

Platforma „Čista posla“ je osmišljena tako da svaki posetilac Nacionalnog parka može da uključi GPS na mobilnom telefonu, fotografiše deponiju i fotografiju sa geo koordinatama pošalje na e-mail adresu udruženja. Nakon odobrenja fotografije, lokacija otpada se prikazuje na interaktivnoj mapi na sajtu, a nadležnim komunalnim službama u jednoj od deset opština zaduženim za čišćenje Fruške gore šalje se obaveštenje o mestu na kom se nalazi otpad. 

Nakon što smeće očiste, komunalne službe o tome informišu pokretače projekta, a lokacija deponije se uklanja sa mape. 

Cilj sajta je da skrene pažnju na gorući problem Fruške gore i pomogne opštinskim službama u njegovom rešavanju. Osim što će redovno beležiti i osvežavati podatke o divljim deponijama, aktivisti udruženja će na svaka tri meseca dostavljati izveštaj medijima, ministarstvima, opštinama i turističkim organizacijama, a na taj način će se i meriti efikasnost institucija u rešavanju ovog problema. 

Arežina je sa projektom „Čista posla“ pobednik prošlogodišnjeg Kluba Superste, namenjenog talentovanim pojedincima koji žele da svoje društveno korisne projekte razviju u dugoročno održiva i kompletna rešenja, a za šta dobijaju novčanu i mentorsku podršku. Program Superste Erste Banka realizuje od 2007. godine, a potpuno nov, moderan oblik razvijen je 2015. godine u saradnji sa Fondacijom Dokukino. 

Author: Nikola Arezina Copyright: 2012 beRGB.com Software:Picasa
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Promo

Nezavisno, dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje Fruškać, pokrenuto je 2015. godine samoinicijativom entuzijasta i zaljubljenika u prirodu, sa ciljem očuvanja kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti Fruške gore i od svog nastanka deluje doprinosom volontera i zaljubljenika u prirodu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka