Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešena misterija: Zašto suncokreti prate Sunce?

Naučnici su konačno odagnali glavnu nedoumicu o suncokretima i njihovom imenu: zašto se mladi cvetovi uvek okreću i prate Sunce tokom dana? Zašto kada jednom dostignu zrelost, suncokreti prestanu da prate Sunce i samo se okreću ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Nedavno objavljeni tekst u časopisu Science otkriva da okretanje mladih biljki koje prate Sunce (koje se još naziva i heliotropizam) može biti objašnjeno cirkardijalnim ritmom - promenama u ponašanju koje su vezane za unutrašnji sat koji imaju ljudi, a koji prate ciklus od 24 sata. Promena pozicija biljke čine većim i privlačnijim pčelama. 

„Ovo je prvi primer modulacije rasta biljke u prirodnom okruženju, koje mogu imati evolutivne posledice po biljku“, kaže koautor studije Stejsi Harmer.

Naučnici posmatraju i analiziraju ove biljke od 1898. godine i pokušavaju da shvate zašto dan započinju okrenuti istoku, a tokom dana se polako okreću ka zapadu da bi se tokom noći ponovo vratili na istočnu stranu.

Saznajte i Kad se spoje ljubav i potreba za naučnim istraživanjima, nastaje – 160 hektara suncokreta

Naučnici su sproveli niz eksperimenata – privezivanjem suncokreta tako da ne mogu da se pomeraju, postavljanjem u posude koje su na početku dana bile okrenute ka zapadu – kako bi ustanovili da je zaista u pitanju biološki sat ili se suncokreti kreću prema predodređenom rasporedu.

Potom su biljke stavili u laboratoriju s fiksiranim veštačkim svetlom i ustanovili da su se nekoliko dana njihali napred-nazad. U okviru istraživanja su napravili i veštačko svetlo koje se okreće od istoka ka zapadu i primetili da su suncokreti uspeli da usklade svoje pokretom s kretanjem svetla u okviru 24 sata, ali ne i 30. 

Time su otkrili da tajna definitivno leži u ciklusu kretanja od 24 časa. 

Šta je to što zapravo uzrokuje kretanje suncokreta?

Naučnici su otkrili da jedna strana stabljike, u zavisnosti od doba dana, raste brže od druge strane što uzrokuje da biljka njiše svojim cvetom. Takav način rasta je drugačiji od redovnog rasta suncokreta i javlja se na dnevnoj bazi u ciklusu od 24 sata. 

Otkrijte i Šta bi se dogodilo kada bi Sunce odjednom nestalo?

Ispostavilo se da je ovo za biljku veoma važno, jer su suncokreti, koji su tokom eksperimenta bili okrenuti od Sunca, imali za 10 procenta manje listove od prosečnih. Takođe, suncokreti koji su ujutro bili okrenuti prema istoku privukli su pet puta više pčela od onih veštački okrenutih na zapad.

To pokazuje da postoji evolutivna korist od toga što suncokreti prate Suncee.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka