Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alarmantno: Za osam meseci potrošena godišnja količina resursa Zemlje

Planeta je došla do tačke koja se naziva Dan prekoračenja Zemlje. Šta će se dogoditi ukoliko se nastavi ovim tempom?

  Izvor: Foto: AP Photo

Čovečanstvo je za manje od osam meseci ove godinje potrošilo godišnji nivo Zemljinih resursa! Drugim rečima, od početka godine ljudi su već zagadili (atmosferu, okeane) i potrošili (na primer, izlovili ribu) više od onoga što planeta može da obnovi.

Saznajte:Koliko još nafte ima na Zemlji?

Planeta je došla do tačke koja se zove "Dan prekoračenja Zemlje". Nakon toga, svaka dalja potrošnja je neodrživa, a ako se nastavi ovim tempom do kraja godine istrošićemo 60 odsto više od preporučenog.

Tokom većeg dela istorije, čovečanstvo je živelo u okviru ovih granica, međutim od 70ih godina prošlog veka,  ljudsko društvo je ušlo u "opasnu zonu". Tada je "Dan prekoračenja Zemlje" bio u poslednjim nedeljama decembra, međutim od tada konstantno se pomera unapred.

"Samo ispuštanje gasova se udvostručilo od 70-ih, kada je svet pri put prekoračio. Emisija gasova je komponenta koja i dalje najviše širi jaz između ekološke granice i naše potrošnje", objašnjava Matis Vakernagel, prederdnik udruženja koje svake godine računa prekoračenje.

Zagađenje vazduha:6 država koje emituju najviše ugljen-dioksida

Ako čovečanstvo nastavi uobičajenim putem, do 2030. će jun biti mesec prekoračenja, zbog čega će posledice biti sve osetnije, naročito u sektoru prehrambene industrije.

Izvor: Newsweek

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka