Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za samo deset godina, ovaj grad se učetvorostručio!

Zahvaljujući detaljnoj analizi, stručnjaci su utvrdili neverovatan rast jedne urbane sredine.

  Izvor: Foto: Profimedia

Istraživači Nase i Univerziteta „Stanford“ koristili su satelit da bi ustanovili koliko se Peking zaista proširio. Uporedili su statističke podatke i snimke iz 2000. i 2009. godine i ustanovili da se grad učetvorostručio.

Stručnjake je zato zanimalo kako urbani rast i razvoj deluju na zagađenje u Pekingu, a ustanovljeno je da infrastruktura – zgrade, putevi, i druge karakteristike i građevine velikog grada – imaju i te kako posledice na životnu sredinu.

Pitate se kako će izgledati gradovi 2100. godine?

„Zgrade usporavaju vetrove samim time što blokiraju vazduh i stvaranjem trenja“, objašnjava Mark Džejkobson, profesor Univerziteta „Stanford“. „Imate visoke temperature zato što prekrivanje tla sprečava isparavanje, i time sprečavate proces redukovanja temperature, odnosno proces hlađenja."

Son Nghim, jedan od glavnih istraživača iz Nasine Laboratorije za mlazni pogon u kalifornijskom gradu Pasadena, razvio je tehniku za praćenje rasta i razvoja urbane sredine. Tehnika koju je Nghim ustanovio meri mikrotalasne impulse koje je na Zemlju poslao Nasin satelit i beleži povratne talase. Oni su refleksija talasa, čestica ili signala koji se vraćaju iz pravca iz kog su došli. Građevine proizvode više povratnih talasa, nego, recimo, vegetacija. Što je zgrada viša, to su i povratni talasi jači. Kao takva, ova tehnika omogućava naučnicima da ucrtaju grafikon uticaja velikih gradova i njihovog urbanog razvoja u odnosu na manje.

Pročitajte i: U Kini otvoren restoran čije osoblje čine roboti

Takođe, korišćeni su i drugi sateliti koji su pokušali da prate urbanizaciju, ali bezuspešno. Njihova preciznost nije bila najbolja jer su se samo oslanjali na vidljive markere poput svetla grada ili na potpuno nenaseljena mesta.

Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom magazinu Journal of Geophysical Research.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka