Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekologija

Kakav je vaš ekološki otisak?

Autor Ana Randjelovic
Autor Ana Randjelovic

Novi ekološki projekat nastoji da skrene pažnju na svakodnevne postupke pojedinca kojima se ugrožava naša životna sredina…

Izvor: Foto: Shutterstock

Svakodnevnim ponašanjem – kada su u pitanju stanovanje, način transporta, prehrambene i potrošačke navike, stvaranje i odlaganje otpada, kod kuće ili na poslu - svako od nas proizvodi štetne gasove kao što su ugljen dioksid, azot, freon i drugi, koji su uzročnici klimatskih promena. Proizvodnju štetnih materija najčešće činimo iz navike, nesvesni i bez puno razmišljanja, ugrožavajući time svoje okruženje i životnu sredinu.

„Ekološki otisak“ je termin koji se već  koristi u terminologiji ekoloških pokreta i podrazumeva pojedinačnu potrošnju zemaljskih resursa u odnosu na raspoloživi potencijal.

Udruženje  „Odgovornost“ uz pomoć gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, uz podršku Centra za promociju nauke i Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura,  pokrenulo je projekat „Trag“ čija je namera da utiče na promene potrošačkih navika i obrazaca ponašanja. Rezultat toga trebalo bi da bude smanjenje količine štetnih goriva i pružanje šanse za očuvanje klimatskih uslova za buduće naraštaje. Projekat je namenjen pre svega mladima u višim razredima osnovnih škola kao i opštoj javnosti i kreatorima politika.

Na sajtu organizacije se nalazi kviz kalkulator kojim se može izračunati ekološki otisak svakog pojedinca. Takođe, moguće je saznati šta sve, kako i koliko, utiče na zagađenje, kao i način na koji se ono može sprečiti, odnosno smanjiti.

Na sajtu je otvoreno i takmičenje, namenjeno učenicima viših razreda osnovnih škola. Takmičenje traje do 23. novembra i podrazumeva ispunjenje kvalifikacionog zadatka na osnovu testa znanja.

Potražite više informacija na sajtu www.trag.rs.

Najnovije

Priroda

Nauka