Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psovanje pozitivno utiče na vaše mentalno zdravlje

Naravno, blagotvorni učinak psovanja se gubi ukoliko vam je psovka u svakoj rečenici, stoga, pripazite kako se izražavate...

  Izvor: Foto: Profimedia

Psovanje nam pomaže da se osećamo snažnije i stabilnije u napetim i stresnim situacijama, pokazalo je istraživanje Keele Univerziteta, koje je objavio Daily Mail... U navedenom istraživanju naučnici su analizirali uticaj psovki na mozak.

Rezultati su pokazali da psovke u umerenim količinama imaju dobar uticaj na mentalno zdravlje, ali taj se učinak gubi ukoliko nam psovke postanu nepristojne poštapalice koje upotrebljavamo u gotovo svakoj rečenici.

Ispitanici, iz pomenutog istraživanja,  su igrali igrice na kompjuteru i ponašali se kao što se inače ponašaju, pa su sa težim zadacima u igricama došle i psovke, za koje se pokazalo da su zapravo obrambeni mehanizam tela od napetosti, i da nas upravo taj mehanizam čini otpornijim.

U drugom testu ispitanici su podeljeni u dve grupe, a zadatak im je bio držanje čaše pune leda. Grupa ispitanika u kojoj je bilo dozvoljeno psovanje izdržala je znatno duže sa čašom u ruci od grupe u kojoj je psovanje bilo strogo zabranjeno.

Činjenica je da ljudi slabijeg obrazovanja i niže inteligencije nisu jedini koji psuju, kažu istraživači i preporučuju govor bez prostih reči, ali i da ne oklevamo sa psovkama kad osetimo potrebu za tim.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka