Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se 60 godina CERN-a obeležava u Srbiji?

Centar za promociju nauke ulazi u jesenju sezonu izložbom o 60 godina CERN-a. Izložbu „CERN u Srbiji 2014“, u utorak, 9. septembra, u 18 časova, otvaraju dr Serđo Bertoluči iz CERN-a i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ...

  Izvor: Foto: promo

Nakon izuzetnog uspeha izložbe „CERN u Srbiji“ 2012. godine, koju je tada posetilo više od 120.000 ljudi, ove jeseni u Naučnom klubu, Centar za promociju nauke u saradnji sa Komisijom za saradnju sa CERN-om obeležava 60. godišnjicu CERN-a.
Tim povodom, u utorak, 9. septembra, u 18 časova, CPN i Komisija otvaraju interaktivnu izložbu „CERN u Srbiji 2014“. Izložba traje od 9. do 19. septembra, u prostorijama Naučnog kluba u Knez Mihailovoj 5, na drugom spratu. Ulaz je slobodan.
Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, prepoznatljiva po akronimu CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) predstavlja simbol savremene fizike, ali i nauke uopšte.

Danas je iza CERN-a šest decenija otkrića. Ova evropska organizacija, čije je sedište smešteno uz granicu Švajcarske i Francuske, nedaleko od Ženeve, osnovana je 1954. godine. Jedna od zemalja osnivača bila je i tadašnja SFRJ. Nakon nekoliko decenija odsustva, pre tri godine, Srbija se kao naslednica vratila u CERN-ovu porodicu.
Proslava šezdesetogodišnjice osnivanja CERN-a u Ženevi odvija se godinu dana nakon izuzetnih, istorijskih prodora sa otkrićem Higsovog bozona na akceleratoru LHC, kao i Nobelove nagrade koja je dodeljena Piteru Higsu. Proslavi će krajem ovog meseca prisustvovati šefovi država članica, uključujući englesku kraljicu i predsednika Republike Srbije.
Uporedo sa događajima u Ženevi, pod pokroviteljstvom CERN-a, kao i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, izložba „CERN u Srbiji 2014“ publici usred Beograda, u Naučnom klubu CPN-a, predstavlja instrumente, detektore i tehnologije CERN-a, kao i mnoga ključna pitanja savremene fizike.
Pored izložbe, posetioci će biti u prilici da svakog dana prisustvuju popularnim predavanjima poznatih fizičara, kao i radionicama organizovanim u saradnji sa Fizičkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Instituta za fiziku u Beogradu.

Tokom izložbe, u Beogradu borave izuzetno ugledni gosti Komisije za saradnju sa CERN-om. Između ostalih, gost izložbe je i dr Emanuel Cesmelis, fizičar i rukovodilac CERN-ovog Odeljenja za međunarodne odnose, koji će za beogradsku publiku održati predavanje 9. septembra, u 17 časova.

Fizičare posebno raduje beogradska poseta dr Serđa Bertolučija, „naučnog šefa“ CERN-a, odnosno direktora Odeljenja za istraživanje i računarstvo u CERN-u, koji će u 18 časova istog dana otvoriti izložbu. Pored njega, na otvaranju govore Aleksandra Drecun, direktoka CPN-a, i prof. dr Petar Adžić, predsednik Komisije za saradnju sa CERN-om.
Otvaranju će prisustvovati ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Srđan Verbić, kao i državni sekretar dr Aleksandar Belić.
IZ PROGRAMA „CERN U SRBIJI 2014“
PROGRAM PREDAVANjA
• Utorak, 9. septembar, 17:00: „Cern - put ka nauci i tehnologiji“, dr Emanuel Cesmelis
• Sreda, 10. septembar, 18:00: „Standardni model u reči i slici“, dr Igor Salom
• Petak, 12. septembar, 18:00: „CERN - istorija i dostignuća“, dr Petar Adžić
• Ponedeljak, 15. septembar, 18:00: „Misterije neutrina“, dr Ivan Aničin
• Utorak, 16. septembar, 18:00: Omnibus „Moj CERN“, lična iskustva studenata u CERN-u: Vladimir Veljić, Milena Bajić, Stefan Anđelković, Ana Trišović
• Petak, 19. septembar, 18:00: Mini tribina „Kako CERN može da pokrene privredu Srbije“, Aleksandar Bogojević

EKSPERIMENTI
Put do CERN-a je upoznavanje sa osnovnim zakonima prirode. On počinje, kao i svaki put, od prvih koraka, upravo kroz eksperimente kakvi su predstavljeni u Naučnom klubu CPN. Eksperimenti su interaktivni, pokrivaju više oblasti fizike, od mehanike, termodinamike, preko superprovodnosti do nuklearne fizike. Posetioci nisu samo nemi posmatrači, već će aktivno učestvovati u izvođenju svakog eksperimenta i na taj način će osetiti duh rada u pravoj naučnoj laboratoriji. Saznaće u kakvoj su vezi uređaj od koga vam se diže kosa na glavi i nuklearna fizika. Videće nezaobilazne Tesline eksperimente i mnoge druge

RADIONICE
U okviru izložbe je organizovan i bogat prateći program demonstracija i ogleda iz fizike, koje će izvoditi demonstratori Centra za promociju nauke. Radionice se odvijaju svih dana u nedelji, osim vikendom, od 10 do 14 časova. Za učenike osnovnih i srednjih škola moguća je besplatna organizovana poseta izložbi za koju je neophodno popuniti elektronsku prijavu. Broj učenika po grupi ograničen je na 30.

OTVARANjE IZLOŽBE
Naučni klub CPN, utorak, 9. septembar, 18.00
Učestvuju:
• dr Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
• dr Aleksandar Belić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
• dr Serđo Bertoluči, direktor Odeljenja za istraživanje i račinarstvo u CERN-u
• dr Petar Adžić, predsednik Komisije za saradnju sa CERN-om Republike Srbije
• Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke

MALI REČNIK CERN-a
LHC
Veliki sudarač hadrona (LHC, Large hadron collider) predstavlja najveći instrument koji je čovek dosad napravio. Reč je o akceleratoru, ubrzivaču čestica obima 27 kilometara, koji se nalazi oko 100 metara pod zemljom. Snopovi protona se na LHC-u ubrzavaju do ogromnih energija pomoću 1296 superprovodnih magneta, a potom sudaraju u jednom od četiri instalirana detektora na krugu akceleratora.

ATLAS
Ne samo da je najveći od detektora na LHC-u, već i najveći dosad napravljen. ATLAS, što je skraćenica od toroidni LHC aparat (A Toroidal LHC Apparatus), težak je 7000 tona, dug 45 metara i ima prečnik od 25 metara. U njemu se sudaraju protoni ubrzani na LHC-u, a na osnovu snimaka sudara i ogromnog broja reakcija, na ovom detektoru je 2012. dokazano postojanje Higsovog bozona.

CMS
Na suprotnoj strani LHC kruga u odnosu na ATLAS, postavljen je detektor CMS (Compact Muon Solenoid), koji sam za sebe predstavlja najkompleksniju mašinu koju su ljudi napravili. Analogno sa ATLAS-om, ovaj detektor je takođe namenjen „lovu na Higsov bozon“, čije je postojanje i na njemu dokazano 2012. Na CMS-u se istražuju i pitanja iza Standardnog modela fizike čestica

ISOLDE
Postrojenje ISOLDE, sagrađeno unutar CERN kompleksa, postoji od 1967. i danas predstvalja vodeći projekat posvećen proizvodnji radioaktivnih jezgara za različite oblasti, kao što su nuklearna, atomska, molekularna fizika, a i za biofiziku i astrofiziku. Radioaktivna jezgra se proizvode u reakcijama protona visoke energije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka