Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izum koji obične vojnike pretvara u termintore

DARPA je konačno testirala jedan od svojih izuma koji najviše obećava: HUD sistem izmenjene realnosti koji vojnicima daje prednost pilota mlaznog aviona.

  Izvor: Foto: Breaking defence

Sistem prikazuje podatke sa bojnog polja u kojem se vojnik nalazi, identifikujući prijateljske i neprijateljske snage na kopnu i u vazduhu u realnom vremenu.

Sistem nije ni nalik Gugl naočarima, koje projektuju sliku u dužicu oka čime izaziva naprezanje očiju. Umesto toga, ovaj sistem pravi sloj preko prirodnog vidnog polja pomoću holografskog displeja. Nažalost, ne postoji snimak kako ovaj sistem izgleda u akciji.

Ovaj izum je nazvan taktički odgovor, svest i vizuelizacija urbanog vođe (Urban Leader Tactical Response, Awareness & Visualization ili ULTRA-Vis). ULTRA-Vis ne utiče na vid vojnika, što je jedan od glavnih uslova za služenje vojske u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema rečima DARPA-e, sistem koristi “laki, holografski, niskonaponski, providni displej sa sistemom za pozicioniranje i orijentaciju”.

„Koristeći ULTRA-Vis sistem, vojnik može da vidi lokaciju tuđih snaga, vozila, opasnosti i letelica u svom okruženju čak i kada nisu vidljivi golim okom. Kao dodatak, sistem može biti korišćen za komunikaciju sa vojnikom i slanjem mnoštva taktički bitnih informacija uključujući slike, navigacione rute i upozorenja.”

Protorip još uvek nije spreman za proizvodnju i najverovatnije će se izmeniti pre nego što bude spreman, ali sigurno u dobrom pravcu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka