Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pare morski puževi?

Fascinantan način parenja se može pronaći kod jedne vrste puževa koja nastanjuje Veliki koralni greben u Australiji!

  Izvor: Foto: Nationalheographic.com

Kako bi povećala svoj uspeh tokom parenja ova, još neimenovana, vrsta puža zabada potkožnu bodlju između očiju svog partnera. Uz pomoć ove bodlje puževi „drogiraju“ partnera, ubrizgavajući mu supstancu koja utiče na to da on pristane na parenje.

Iako se neki slični primeri mogu pronaći i kod drugih vrsta puževa, ovo je jedina vrsta koja partnera nastoji da ubode u „čelo“. Kako su puževi hermafroditi, dve jedinke se najpre bore oko toga koja će uspeti da ubode drugu između očiju, a kada jednoj to pođe za rukom nastupa parenje.

Naučnici još nisu u potpunosti sigurni koje sve uloge obavlja hemikalija koja se u ovom procesu koristi. Moguće je da supstanca omogućava da što veći broj spermatozoida preživi, objašnjava Rolanda Lang, profesorka Univerziteta u Tibingenu i dodaje da se takav način parenja može pronaći i kod nekih podvrsta baštenskog puža. Ipak, ovo nije jedina pretpostavka.

„Moguće je da ova hemikalija služi da odloži sledeće parenje ubodene jedinke i tako pomogne trenutnom mužjaku“, objašnjava Lang.
Kakvo god da je objašnjenje, jasno je da puževima koji imaju ovakvu potkožnu strelicu nije potrebna Kupidonova strela.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka